Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

De betekenis van HDR fotografie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Je hebt er vast wel eens eerder over gehoord: HDR fotografie. Misschien ben je de HDR functie zelfs al eens tegengekomen op je camera of smartphone. HDR fotografie wordt populairder en populairder en dat is natuurlijk niet zomaar zo. Maar wat is het nu eigenlijk en hoe gaat het in z’n werk? Wij helpen je op weg en vertellen je hieronder meer over de betekenis!

Wat is HDR fotografie?

HDR staat voor High Dynamic Range. HDR fotografie is een bijzondere fotografie techniek waarbij de fotograaf een beeld creëert met hoog dynamisch bereik. Dit gebeurt aan de hand van het combineren van verschillende beelden. Op deze manier kan een bijzonder beeld ontstaan waarbij je alle soorten belichtingen kunt waarnemen. Zo kun je op zo’n foto bijvoorbeeld een standaard foto, lichte foto en donkere foto bij elkaar voegen. Meestal worden er zo’n drie tot vijf verschillende foto’s geschoten, die de fotograaf dan daarna kan samenvoegen. Het speciale aan een HDR foto is dat het een surrealistisch beeld creëert en dat hierbij veel details naar voren komen. Je kunt met behulp van HDR fotografie zeer unieke foto’s maken.

Bij HDR fotografie is het dus zo dat er meerdere foto’s gemaakt moeten worden met verschillende belichtingsvormen, aangezien de camera niet in staat is om zo’n hoog dynamisch bereik vast te leggen. Door HDR fotografie toe te passen, kun je het dynamische bereik van je camera dus vergroten en beelden creëren die veel meer details bevatten.

Hoe kun je HDR foto’s maken?

Nu je weet wat HDR fotografie inhoudt, ben je misschien ook wel benieuwd naar hoe je zo’n HDR foto maakt. Zeker als je het leuk vindt om te fotograferen, is het tof om deze techniek eens uit te proberen. Weet je al wat je gaat fotograferen? Dan begin je met het klaarzetten en instellen van de camera. Het is handig bij HDR fotografie om gebruik te maken van een statief. Belangrijk is om alle foto’s te maken in het RAW formaat en om de autofocus uit te schakelen.

Het meest lastige van HDR fotografie is om dezelfde foto’s te maken, want hoe kun je dit doen? Bij de eerste foto is het handig om de belichtingscompensatie op 0 te zetten, want op deze manier maak je een normale foto zonder dat je last hebt van onderbelichting of overbelichting. Als je dit hebt gedaan, is het tijd om wel gebruik te maken van onderbelichting en overbelichting. Maak verschillende foto’s in de verschillende standen. Zo creëer je een aantal dezelfde beelden, met allemaal een andere belichting. Zodra dit eenmaal gelukt is, is het tijd om de beelden samen te voegen. Dit kun je doen aan de hand van een bewerkingsprogramma.

HDR fotografie heb je niet zomaar onder de knie, het kan best even duren voordat je voor jezelf de perfecte beelden creëert. Echter is het als beginnend fotograaf zeker de moeite waard om deze techniek toe te passen, want unieke beelden maken kun je hiermee zeker. Vind jij fotograferen leuk en wil je meer weten over alles wat met camera’s en technieken te maken heeft? Dan kun je zeker een kijkje nemen op Cameraportal.nl

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: