Betekenis van veni, vidi, vici

3.3
(15)

Deze bekende uitspraak komt van de Romeinse generaal en dictator Julius Caesar, gemaakt in het jaar 47 voor Christus. Deze uitspraak wordt ook nog vermeld in de biografieën van Caesar gemaakt door Suetonius en Plutarchus. De uitspraak zou zijn opgeschreven in een brief van Caesar en naar de Romeinse senaat zijn gestuurd, om zo meteen duidelijk te maken wat er was gebeurd.

Ik kwam, ik zag en ik overwon

De uitspraak van Caesar betekent letterlijk: Ik kwam, ik zag, ik overwon. Hij deed deze uitspraak na een snelle overwinning op koning Pharnaces II van Pontus tijdens de slag van Zeta, gedurende een korte oorlog tegen hem. Tegenwoordig wordt deze uitspraak dus gebruikt wanneer iemand snel en gemakkelijk ergens wint.

De uitspraak is door zijn korte lengte zeer gemakkelijk om te onthouden en daarnaast is de zin ook in een tricolon geschreven, drie korte zinsdelen zonder voegwoorden. Deze uitspraak is verder in de geschiedenis ook vaak herhaald of geparafraseerd.

Moderne variaties op veni, vidi, vici

Zo sprak de koning van Polen na de slag om Wenen over: wij kwamen, wij zagen, God veroverde. Maar ook tegenwoordig wordt de uitspraak vaak herhaald. Zo zei Hillary Clinton na de dood van Gaddafi, wij kwamen, wij zagen, hij stierf. Maar in de muziek wordt de zin ook vaak gebruikt. De intro van de opera Giulio Cesare bevat deze zin maar ook rappers als Jay-Z hebben de uitspraak gebruikt.

Misschien wel de bekendste parafrase van veni, vidi, vici is die in de film Ghostbusters. Een hoofdkarakter in die film zei: We came. We Saw. We kicked its ass. Deze zin maakte het uiteindelijk tot de 400 genomineerden voor de beste film quotes aller tijden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3.3 / 5. Stemmen telling: 15

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *