Betekenis van winterharde palmboom

De term winterharde palmboom gaat natuurlijk over palmbomen. Maar waar het vooral over gaat is de weersomstandigheden die de desbetreffende palmboomsoort kan verdragen.

Wanneer een palmboomsoort winterhard is houdt het in dat de palmboom temperaturen onder 0 graden celsius kan verdragen, zonder af te sterven of dor te worden. Er zijn ook mates van winterhardheid. Een palmboom kan bijvoorbeeld winterhard zijn tot een gevoelstemperatuur van 18 graden Celsius. Dan hebben we het over de extra geharde Trachycarpus fortunei en wagnerianus, de twee meest populaire winterharde palmboomsoorten. Het draait ook echt om gevoelstemperatuur. Dat wil zeggen dat als het erg vochtig is in de lucht en er is sterke wind, dan hoeft het niet heel hard te vriezen om de -18C gevoelstemperatuur te bereiken. Terwijl dat anders is als er helemaal geen wind is en de lucht droog is.

Winterhardheid per palmboomsoort

Trachycarpus fortunei en wagnerianus / Waaierpalm

Over deze hebben wij het net gehad, deze verdragen temperaturen tot -18C. De wagnerianus is wat minder gehard dan de fortunei, dus die zal de extreemste temperaturen wat minder lang volhouden, maar hij kan daarentegen wel weer beter tegen wind. Dat komt door zijn stuggere bladeren.

Cycas revoluta / Vredespalm

Deze palmboom is niet zo winterhard, zijn winterhardheid stopt bij een gevoelstemperatuur van -5C. Het is dus aangeraden om deze palm ’s winters binnen te zetten.

Chamaerops humilis (Vulcano) / Europese (Dwerg)Palm

Deze palm is winterhard tot -13C gevoelstemperatuur. Hij kan dus goed buiten staan in de winter, maar bescherm hem wel bij extremere dagen.

Phoenix canariensis / Canarische Dadelpalm

Deze palm is redelijk winterhard, beter dan de Cycas, maar minder dan de humilis. Deze verdraagt tot -8C.

Meer weten? Lees dan verder op Teeningapalmen.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *