Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van wiel

Deze term wordt uitgelegd door:

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inhoudsopgave

0
(0)

Een wiel is een bewegend rond onderdeel dat bedoeld is om rond te draaien op een as. Het wiel is een van de belangrijkste onderdelen van een voertuig. De ontwikkeling van de techniek achter wielen heeft het mogelijk gemaakt zware voorwerpen gemakkelijk te verplaatsen.

Oorsprong

De uitvinding van het wiel met massief houten schijven valt in het late neolithicum, en kan worden gezien in samenhang met andere technologische vorderingen die aanleiding gaven tot de vroege bronstijd. Dit maakt het aannemelijk dat er verschillende millennia zonder het gebruik van wielen zijn verstreken, zelfs na de uitvinding van de landbouw en van het aardewerk.

Vroege wielen waren eenvoudige houten schijven met een gat voor de as. Sommige van de vroegste wielen werden gemaakt van horizontale plakken die afgezaagd werden van boomstammen. Door de ongelijke structuur van hout zal een wiel gemaakt van een horizontale plak van een boomstam over het algemeen inferieur zijn aan een wiel gemaakt van afgeronde stukken planken in de lengterichting. Het was echter nog steeds een stuk efficiënter dan het slepen op planken of boomstammen.

Verschillende typen wielen

Naast wielen voor het vervoeren van spullen en personen, zijn er ook andere soorten bedacht die voor verschillende doeleinden gebruikt worden: scheepswiel, stuurwiel, pottenbakkerswiel en vliegwiel, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Hedendaags gebruik

Wielen worden tegenwoordig gebruikt in auto’s, karren, vliegtuigen, rolstoelen, fietsen, treinen, caravans en skateboards, naast nog veel meer andere apparaten. Wielen worden gewoonlijk paarsgewijs gebruikt, verbonden door een stang van hout of metaal, de as.

 

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?