Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van wie zaait zal oogsten

Deze term wordt uitgelegd door:

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inhoudsopgave

3.9
(7)

De uitdrukking Wie zaait zal oogsten is eigenlijk een verkorte vorm, van wie wind zaait zal storm oogsten. Maar de verkorte vorm wordt vaak gebruikt met andere termen te midden. Het spreekwoord wil zeggen dat bepaalde zaken, vaak erg klein en onbeduidend, later ernstige gevolgen kunnen hebben, of dat een actie veel sterkere reacties kan veroorzaken.

Maar het kan ook een positieve betekenis hebben. Zo kan ook bedoeld worden dat, wanneer iemand ergens veel tijd insteekt, iemand dan voldoening terugkrijgt. Daarnaast kan het gebruikt worden om aan te geven dat er ergens wel veel tijd in is gestoken, maar iemand nog niet iets heeft teruggekregen. Het gezegde zegt dan dat er op een dag geoogst zal worden, op een dag zal de uitbetaling komen.

Een andere betekenis kan ook zijn dat iemand ruzie zal krijgen als diegene zelf ruzie probeert te ontketenen. Deze uitdrukking is ook nog eens universeel, ook in het Engels bestaat deze; “you reap what you sow”.

Redelijk recent is deze uitdrukking nog nadrukkelijk in het nieuws is geweest. Zo hingen twee gemaskerde mannen op een omstreden Islamitische school in Amsterdam een spandoek met “wie Islam zaait zal Sharia oogsten”. De mannen zijn natuurlijk na twee uur van het dak afgehaald en de actie is veroordeeld door de staatssecretaris.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3.9 / 5. Stemmen telling: 7

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?