Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van waterkering

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Simpel gezegd is een waterkering een object dat de functie heeft om water tegen te houden. Het kan een grens vormen tussen twee plekken of gebieden. Aangezien dit nog een breed begrip is heeft men juridisch onderscheid gemaakt tussen primaire, secundaire en overige waterkeringen.

Primaire waterkering

Bij een primaire waterkering kun je in Nederland denken aan een dijk en dammen, maar sinds 2006 ook aan de kaden in Limburg. Al deze constructies beschermen ons land tegen water van buiten. Het beheer van al deze waterkeringen wordt centraal geregeld via de waterwet.

Een van Nederlands bekendste verbindende waterkering is toch wel de afsluitdijk. Hiermee ontstond er een waterkering tussen Noord-Holland en Friesland die IJsselmeer afsluit.

Secundaire waterkering

Andere belangrijke waterkeringen zijn de secundaire waterkeringen. Deze beschermen ons land niet direct tegen water van buitenaf zoals de primaire waterkering maar beschermt het binnenwater. Deze waterkeringen hebben dan ook geen nationale of wettelijke status. Dit kun je ook weer onderverdelen in verschillende types:

  • Een boezemkade – een dijk (de boezem) die langs het water loopt en ervoor zorgt dat het water niet op het land stroomt bij
  • Een kanaaldijk – een dieper gegraven gang om het kanaal door een lager gelegen gebied te loodsen
  • Een polderscheiding – een dijk tussen twee polders die bedoeld is om twee verschillende peilen van elkaar te scheiden
  • Een regionale kering – een dijk (ook wel boezemkade genoemd) met een regionaal karakter
  • Een landscheiding – dijken die zijn geplaatst op de grens van gebieden omdat het waterpeilniet overal hetzelfde is

Overige waterkering (bij. Waterkering douche)

Ook op andere plekken kan het belangrijk zijn dat water de juiste kant op gaat. Denk bijvoorbeeld eens in en rondom je huis. Zo wil je bij veel regen bijvoorbeeld niet dat het water je garage in loopt of wanneer je aan het douchen bent dat het water in plaats van de goot je badkamer in stroomt. Hiervoor zijn er speciale waterkeringen ontwikkeld in de vorm van een rubberen strip. Door een plakrand aan de onderkant van deze dorpel kun je de waterkering precies naar wens aanleggen. Door de natuurlijke eigenschappen van rubber is de waterkering drempel anti-slip en veel zachter als een stenen dorpel waardoor tenen stoten  en scherpen kanten ook tot het verleden behoord. De waterkering kan op elke harde ondergrond, zoals tegels worden gelijmd.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: