Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van warmtepomp

Deze term wordt uitgelegd door:

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inhoudsopgave

0
(0)

Ongetwijfeld heb je wel eens gehoord van een warmtepomp. De overheid wil dat we minder gas gaan verbruiken. Om die reden is het de bedoeling dat de traditionele cv-ketel langzaam uit onze huizen verdwijnt. Daarom zijn we gewezen op meer duurzame systemen zoals zonnepanelen en warmtepompen. In deze blog staan we stil bij de betekenis van een warmtepomp. Wat is nu precies zo’n systeem en is het ook geschikt voor mijn woning?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een nieuwe, milieuvriendelijke manier voor de verwarming van je woning, en voor het verkrijgen van warm water. Het is het alternatief voor de cv-ketel die nu nog in de meeste huizen staat. Het grote verschil met een cv-ketel is dat een warmtepomp geen gas verbruikt. De uitstoot van CO2 daalt daarom met liefst 50 procent.

Hoe werkt een warmtepomp?

Als een warmtepomp geen gebruik maakt van gas, hoe kan het systeem dan zorgen voor een warm huis en warm water? Een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen. Bijvoorbeeld uit de lucht, het water of uit de bodem. Het systeem zet deze natuurlijke warmte om in bruikbare energie. Hiervoor is wel stroom benodigd. Ga je dus gebruik maken van zo’n syteem? Dan zal je stroomverbruik toenemen, maar het gasverbruik flink afnemen. Op dit moment is gas duurder dan stroom, op die manier kun je ook geld besparen. Wanneer je jouw eigen stroom opwekt (bijvoorbeeld met zonnepanelen) is het zelfs mogelijk om vrijwel helemaal energieneutraal te wonen.

Wat kost een warmtepomp?

Een groot nadeel van de opvolger van de CV-ketel is dat er een hoog prijskaartje aan hangt. De prijs van een warmtepomp ligt tussen de €4.000 en €25.000. Dit is afhankelijk van het type pomp dat je kiest. Een lucht-lucht of hybride systeem zijn relatief goedkoop, maar deze kunnen niet helemaal zelfstandig jouw huis verwarmen. Vaak heb je ernaast alsnog een CV nodig. Een grond-water of water-water systeem kan dit wel, maar hier ga je al gauw naar prijzen rond de €15.000 tot €25.000. Bij een grond systeem moet er bijvoorbeeld diep gegraven worden wat een hoop geld kost.

Alles weten over verschillende leveranciers en installateurs? Op warmtepompaanbieders.nl vind je uitgebreide informatie.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?