Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van waarborgsom

Deze term wordt uitgelegd door:

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inhoudsopgave

5
(1)

Soms moet u een aanbetaling doen aan de verhuurder voordat hij je laat intrekken, omdat dit zekerheid geeft en hem beschermt tegen het risico van onbetaalde huur aan het einde van de huurovereenkomst. De huur wordt niet gerestitueerd als duidelijk wordt dat een van de partijen het eigendom tijdens hun verblijf heeft beschadigd. De meeste huurders willen graag hun waarborgsom terug na afloop van de huurperiode en zullen de gehuurde woning dan ook goed verzorgen.

Waarborgsom bij aankoop woning

Als je een nieuwe woning koopt, duurt het vaak even voordat de overdracht van de woning plaatsvindt en de woning juridisch van jou is. Gedurende deze tijd kan het zijn dat jouw bod een aanbetaling van de verkoper vereist als extra zekerheid. Er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. In dat geval spreken we van een waarborgsom voor de aankoop van een woning.

Waarborgsom of bankgarantie bij huren?

Een verhuurder heeft een gevestigd belang bij een huurder a) het betalen van huur en b) het niet veroorzaken van schade aan het onroerend goed. Een verhuurder zal vaak een borg of een vorm van zekerheid vragen van de huurder in ruil voor het gebruik van zijn pand.

Een borg is de meest voorkomende zekerheid in verhuursituaties. Het stelt de huurder in staat om aan de verhuurder te bewijzen dat hij bereid is vooraf een bedrag te betalen, om vervolgens te bewijzen dat hij zijn belofte serieus neemt. In de huurovereenkomst reserveren verhuurders ook een bepaald bedrag gedurende het contract. Als jebijvoorbeeld niet op tijd betaalt, kan de verhuurder een boete opleggen en/of de borg aanwenden om de huur mee in te lossen.

Een verhuurder kan een extra veiligheidsmaatregel aangaan door een bankgarantie af te sluiten. Dit garandeert dat, in het geval dat de klant het contract niet nakomt, de bank de huurwaarborg geheel of gedeeltelijk zal terugbetalen. De bank werkt volgens het principe van het blokkeren van een bepaald bedrag op de rekening van de huurder voor de duur dat de bankgarantie actief is. Bankgaranties kosten veel geld. De bank berekent vooraf afhandelingskosten en berekent je vaak ook een jaarlijkse, halfjaarlijkse of driemaandelijkse commissie, afhankelijk van hoe lang de garantie duurt.

Voor zowel huurder als verhuurder is het soms erg vervelend om te werken met waarborgsommen of bankgaranties. Enerzijds omdat het voor zowel huurder als verhuurder niet prettig is dat er een bedrag in beheer van de ander wordt gesteld. Anderzijds omdat het uitgaat van een gebrek aan vertrouwen tussen beide partijen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook andere manieren om een huurcontract af te sluiten, bijvoorbeeld op basis van een digitale zekerheidsgarantie van Skip Deposit. Via een online check van de persoons- en financiële gegevens van de huurder en het tekenen van een digitale overeenkomst is de noodzaak van een waarborgsom verleden tijd.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?