Betekenis van vlinderstrik

0
(0)

Wat is een vlinderstrik?

Een vlinderstrik, ookwel vlinderdas of strikje genoemd is een type das die door van oorsprong exclusief door heren op de boord van een overhemd wordt gedragen. De naam kent haar oorsprong uit de vorm van de strik, die lijkt een beetje op die van een vlinder. In de volksmond spreekt men doorgaans van een strikje wanneer men de vlinderdas bedoelt.

Hoe zit een vlinderstrik (vlinderdas) in elkaar?

De vlinderdas bestaat uit een lint (vaak vervaardigd van zijde, maar ook wel van katoen of polyester) dat om de hals wordt geknoopt. Het lint eindigt aan beide uiteinden in een strik, waardoor de das na het strikken een vlinderachtige vorm verkrijgt. Tegenwoordig wordt de vlinderdas hoofdzakelijk bij galakleding gedragen: een zwarte bij een smoking (“black tie”), een witte bij een rokkostuum (“white tie”). Een enkeling draagt een vlinderdas bij kostuums waarop de meeste heren een stropdas zouden dragen. Je hoort een vlinderstrik altijd zelf te strikken, een voorgestrikt exemplaar is een faux-pas.

Wat zijn black tie en white tie dan?

Black tie, in combinatie met een zwart of nachtblauw jasje, een broek met één satijnen bies en een overhemd met een gesloten knopen rij draag je bij eetpartijtjes. Een white tie combineer je met een rokkostuum, wat de voorouder is van ons pak. White tie draag je op gala’s.

Oorsprong van de vlinderstrik

De vlinderstrik kent haar oorsprong omstreeks het jaar 1650 in Frankrijk. In het Frans noemt men het een Jabot. In die tijd werden deze vlinderstrikken vooral in het wit gedragen door aristocraten bij formele en/of zakelijke aangelegenheden, geleidelijk aan werd de vlinderstrik ook populair bij het gewone volk en kwamen er varianten op de markt in van alle kleuren, materiaalsoorten en formaten.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *