Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van valuta

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Valuta is een term waar je vast wel vaker van hebt gehoord, maar als iemand je nu vraagt om het woord uit te leggen, lukt jou dat dan? De meeste mensen halen de termen valuta en geld door elkaar. Hierdoor leggen ze de betekenis van valuta vaak fout uit.

Eigen valuta

Sommige landen kennen hun eigen valuta. Een valuta is een officieel geldig betaalmiddel ban een land. Hierbij kun je denken aan de euro, de dollar, pond en frank. De officiële valuta’s van alle landen zijn opgenomen in ISO 4217.

We maken een onderscheid tussen onze eigen valuta en de vreemde valuta. Vreemde valuta’s worden dan ook tot de deviezen gerekend. Door de verschillende valuta’s zijn wisselkoersen noodzakelijk. Deze koersen geven een verhouding aan tussen de valuta uit verschillende landen. De actuele valutakoersen kun je online vinden.

De koers van een valuta wordt bepaald door vraag en aanbod op de internationale markt. Internationale investeringen, import en export hebben dus grote invloed op de wisselkoersen. Dit geldt trouwens niet voor alle landen, alleen op landen met een flexibele of zwevende wisselkoers. Sommige landen hanteren ook een vaste koers. Dit zijn meestal de landen met de een zwakke economie die wel handel willen drijven.

Betalen met de euro

In Nederland hebben we de euro als wettig betaalmiddel. In 18 andere landen kun je ook met de euro betalen. Deze landen zijn België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje. Wil je op vakantie in een land waar je niet met de euro kan betalen? Dan zul je te maken krijgen met een wisselkoers. Bij het berekenen van de koersen van valuta zul je merken dat deze iets afwijken van de wisselkoersen die online staan. Dit komt doordat geldwisselkantoren of banken soms een andere koers hanteren en commissie rekenen voor hun diensten.

Bitcoin: een wettig betaalmiddel

In sommige landen is Bitcoin een wettig betaalmiddel. In Nederland wordt de Bitcoin nog niet als wettig betaalmiddel beschouwd. Toch kun je er al bij een aantal winkels met cryptomunten betalen. Winkels en restaurants accepteren cryptomunten bijna nooit, maar bij veel webshops kun je er wel al mee betalen. De bekendste webwinkels waar je met cryptomunten kunt betalen zijn Bol.com en Thuisbezorgd. Weet je niet hoe je met Bitcoin start? Goed starten met Bitcoin doe je bij Bitcoin start. Veel mensen durven het niet aan om in Bitcoin te investeren, omdat ze niet weten hoe de koersen in de toekomst eruit zullen zien.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Financieel
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: