Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van teamcoaching

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Wat is teamcoaching?

Teamcoaching wordt in het algemeen gezien als een begeleidingsvorm, waarbij een teamcoach een team ondersteunt in de ontwikkeling.. Na de opmars van individuele coaching is teamcoaching ook een vertrouwd begrip in organisaties. Niet dat het er een keurmerk bestaat. Iedere opleiding en teamcoach geeft hier een eigen invulling aan.

Relatiegericht?

In de praktijk lijkt de relatiegerichte coaching dominant. Dat komt niet alleen door de opleidingen en de achtergronden van de teamcoaches, maar ook door de behoefte van teamleiders en teams. Teamcoaching wordt vaak ingezet als er onvrede, spanningen of conflicten zijn in het team, die men opgelost wil hebben. Vaak gaat het team dan op zoek naar iemand die direct wil werken aan het verbeteren van de onderlinge verhoudingen, en kan dan lijken op therapie.

Taakgericht?

De spanning in de relaties heeft bijna altijd consequenties voor de prestaties van het team, op korte of langere termijn. Het voortbestaan van een team en de organisatie waar het team onderdeel van uitmaakt is afhankelijk van de bijdrage van het team. Een teamcoach met een meer taakgericht aanpak zal zelf een diagnose stellen om te bepalen wat het team nodig heeft om weer beter te presteren of de prestaties voor de toekomst veilig te stellen. Vaak wordt geconstateerd dat:

  • Doelen niet helder zijn.
  • Procedures niet helder zijn of niet kloppen.
  • Ondersteunende systemen niet ondersteunend zijn: informatiesystemen, andere afdelingen, geld en andere middelen, huisvesting e.d.
  • De vaardigheden van de teamleden en misschien ook de teamleider niet helemaal voldoende zijn voor de samenwerking in dit team met deze opdracht.

Niet ieder probleem is een relatieprobleem

Als de doelen, de procedures of de ondersteunende systemen niet helder zijn, sommige teamleden of de teamleider niet toegerust zijn voor de taak, dan gaat dat als vanzelf ten koste van de sfeer. Door onduidelijkheden, verschillende interpretaties en verschillende oplossingen ontstaan er vanzelf irritaties en spanningen in het team. Niet raar dat men op een zeker moment constateert: het gaat allemaal zo stroef, laten we maar een teamcoach inschakelen, om bijv. te leren elkaar feedback te geven.

Teamcoaching op basis van een diagnose

Eerst een diagnose, dan pas teamcoaching. Een goede teamcoach vaardig in het stellen van de diagnose op systemisch niveau en is in staat deze overeen te komen met het team als basis voor een aanpak. De teamcoach is zowel opgeleid in de ontwikkeling van relaties als team en bedrijven. Afhankelijk van de diagnose zal de coach zelf aan de slag gaan of een specialist inschakelen omdat een specifiek specialisme nodig is. Het doel van teamcoaching moet teamontwikkeling (interne link naar de betekenis van teamontwikkeling) zijn, dat het team beter toegerust is voor de bijdrage aan de doelen van de organisatie.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: