Betekenis van tandriemaandrijving

0
(0)

Riemaandrijving op een motorfiets is een rubberen riem die het vermogen vanuit de uitgaande as naar het achterwiel overbrengt. Een innovatie hierop is een getande riemaandrijving, welke niet slipt door de vertanding die past op een tandriemschijf. Elke motor heeft een andere aandrijving, zo ook bij de motor die tijdens je motorrijles Tilburg wordt gebruikt.

Voordelen

Wanneer men op zoek gaat naar een motor is het belangrijk om de soorten aandrijvingen met elkaar te vergelijken. Het voordeel van een tandriemaandrijving is dat deze veel onderhoudsvriendelijker is dan een andere aandrijving. Zo kan deze riem 40.000 tot 50.000 probleemloos meegaan. Natuurlijk is het wel van belang om de riem regelmatig te laten controleren op bijvoorbeeld de spanning, maar ook op slijtage. Motormerken die gebruik maken van dit soort aandrijving zijn BMW, Suzuki, Harley-Davidson en Kawasaki.

Nadelen

Iedere soort aandrijving heeft nadelen, zo ook de tandriemaandrijving. Een riem is namelijk gevoelig voor hoge temperaturen, vocht en vuil. Wanneer jij tijdens je motorrijles in Tilburg dus heerlijk door de modder aan het crossen was, was er kans slijtage van de riem. Een motor met dit soort aandrijving zal in de koude wintermaanden, op regenachtige dagen en in modderige omstandigheden dus goed moeten letten op de riem.

Cardanas aandrijving

Een ander soort aandrijving is de cardanas aandrijving, welke is vernoemd naar de Italiaan Girolamo Cardano. Een cardanaandrijving is een mechanisme waarbij een aandrijfas met kruiskoppeling aan een of beide einden de motor aandrijft. Dit type aandrijving heeft een lange levensduur, is onderhoudsarm en schoon. Wel is het belangrijk om dit type aandrijving regelmatig te laten smeren, omdat dit bij een cardantransmissie heel belangrijk is. Tijdens je motorrijles in Tilburg zal je instructeur je dit misschien veelvoudig hebben uitgelegd.

Motormerken met en cardanaandrijving zijn Moto Guzzi, BMW, Honda, Yamaha en Suzuki. Nadelen van een cardanaandrijving is dat deze erg zwaar heeft en dat het vervangen ervan prijzig is. Daarnaast kost een cardanaandrijving meer vermogen en heeft dus ook een hoger verbruik.

Kettingaandrijving

De meeste motoren hebben een kettingaandrijving, omdat het de meest effectieve manier is om kracht vanuit het motorblok over te brengen naar de achteras. De eerste ketting werd toegepast bij een normale fiets en ook in de motorwereld zie je dit veel terug komen. Niet gek als je tijdens je motorrijles in Tilburg ook op een motor reed met kettingaandrijving. Bij dit type aandrijving gaan er slecht een paar procent energie verloren aan wrijvingswarmte, waardoor deze minder verbruikt.

Nadelen van een kettingaandrijving zijn dat er trillingen op kunnen treden, deze regelmatig gesmeerd moeten worden en dat deze sneller vervangen moeten worden dan een riem of cardan. Wel is het vervangen van deze ketting goedkoper dan een cardanas.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?