Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van roti

Deze term wordt uitgelegd door:

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inhoudsopgave

0
(0)

Wanneer je roti hoort denk je al snel aan Suriname. Veel mensen denken dat roti een typisch Surinaams gerecht is, maar officieel komt het uit hindoestaanse landen zoals India, Pakistan en Maleisië. Toch is het in Nederland bekend als Surinaams (afhaal)gerecht, hoe is dat zo gekomen?

Roti is een Hindi woord

Roti is een woord afkomstig uit de Hindoestaanse taal en betekent letterlijk brood. Meestal gaat het om ongerezen broden, maar soms ook gerezen broden. Een voorbeeld wat je misschien wel kent: de ongereze Indiase naanbroden. Dit soort broden worden al duizenden jaren gemaakt.

Officieel komt roti dus niet uit Suriname, maar uit andere landen. Hoe is het dan terecht gekomen in Suriname? In suriname hebben veel Indiase migranten zich gevestigd. Doordat zij in Suriname gingen wonen, kwamen ook een deel van hun eet- en leefgewoontes mee. Hierdoor kwamen Surinamers steeds meer in aanraking met roti. Dit gerecht viel in de smaak bij de Surinaamse bevolking, waardoor zij er hun eigen draai aan gaven en iedere familie wel een origineel roti recept bezit.

Wat is roti?

Je denkt misschien dat roti een gerecht is met kip, aardappels en kousenband of sperziebonen. Toch betekent het roti brood. Het gaat dus hier alleen om de zogenaamde roti pannenkoeken, ook wel roti platen genoemd. De kip, aardappel en andere ingrediënten zijn bijgerechten waarmee de roti gegeten wordt.

Een Surinaamse roti pannenkoek bestaat officieel niet alleen uit bloem, maarje voegt ingrediënten toe aan het deeg, zoals een aardappelmengsel of een mengsel van gele spliterwten. Eerst maak je balletjes van deeg, daar worden met je duim gaten in geprikt en in die gaten wordt het mengsel gedaan. Hierna maak je de gaten weer dicht en rol je de deegbolletjes uit tot dunne pannenkoeken.

Hoe wordt roti gegeten?

Roti kun je op verschillende manieren eten, je kunt het los eten, maar je kunt het ook samen met een gerecht eten of een roti oprollen met een bijgerecht als vulling er in. Roti wordt vaak gegeten met kip of ander vlees, kousenband, (zoete) aardappel, hardgekookte eieren, knoflook, ui en een Madame Jeanette peper. Roti eet je in Suriname met je handen en niet met bestek. Je scheurt een stukje van de roti pannenkoek af en schept hiermee het bijgerecht op.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?