Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van renovatie

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Het woord renovatie of renoveren komt van het Latijnse woord ‘renovare’ dat staat voor vernieuwen. De betekenis van dit woord is het herstellen of eventueel gedeeltelijk vernieuwen van bestaande elementen in een pand waardoor het weer bruikbaar wordt. Daarnaast voldoet het pand na een renovatie weer aan de geldende maatstaven en normen van de wet. Volgens de wet wordt er onder renovatie ook sloop met vervangende nieuwbouw verstaan. Hieronder kun je bijvoorbeeld het verwijderen van een volledige vloer en het inbouwen van een nieuwe vloer met vloerverwarming verstaan. Vergeet niet om voor het plaatsen van een nieuwe vloer de huidige vloer te egaliseren. Wat is egaliseren precies? Egaliseren is een onderdeel van het proces voor het leggen van een nieuwe vloer. Na het egaliseren ben je klaar om een nieuwe vloer te plaatsen! Dit soort werkzaamheden vallen onder renoveren omdat de werkzaamheden uitgevoerd worden aan een bestaand pand.

Wat is het verschil tussen verbouwen en renoveren
Nu vraag je je misschien af wat het verschil is tussen verbouwen en renoveren. Het lijkt immers een tikkeltje op elkaar. Het grootste verschil tussen een verbouwing en een renovatie is dat bij een renovatie oude elementen van een pand vernieuwd. Je vervangt bijvoorbeeld een oude trap, een nieuwe vloer of een badkamer. Na de renovatie voldoet een pand weer aan de huidige richtlijnen. Hierbij kan het zijn dat je bestaande elementen hersteld in hun oorspronkelijke staat of dat je ze vervangt door nieuwe elementen. Bij een verbouwing breng je een bouwkundige wijziging toe aan het pand. Dit kan bijvoorbeeld zijn het wijzigen van een bestaande indeling (verwijderen van muren) of het plaatsen van een aanbouw. Hoewel het dus best wel wat op elkaar lijkt zit er wel degelijk een verschil tussen een verbouwing of een renovatie.

Is renoveren hetzelfde als nieuwbouw?

Het verschil tussen renoveren en verbouwen is vrij klein. Nieuwbouw is ook weer net een tikkeltje anders dan renoveren of verbouwen. Wanneer je namelijk kiest voor nieuwbouw moet je woning juridisch aan verschillende eisen voldoen. Hier zitten hele andere eisen aan verbonden dan aan een renovatie. Aan nieuwbouw zitten veel regels verbonden en hiervoor dien je ook vergunningen aan te vragen. Dit is dus iets totaal anders dan renovatie. Renovaties zijn immers veranderingen die je aanbrengt aan een bestaand pand. Bij nieuwbouw is er nog geen sprake van een bestaand pand. Ben jij van plan om te gaan starten met nieuwbouw? Check dan goed alle bestaande regels en wetten bij jouw gemeente voordat je hiermee start.

Waarom renoveren?

Waarom zou je kiezen voor renovatie en niet voor verbouwen? Ten eerste kan het veel schelen in de kosten. Doordat je iets renoveert herstel je vaak bestaande elementen waardoor je dus minder nieuwe elementen hoeft te kopen. Daarnaast heb je zo veel minder last van veel bouw en sloopafval. Ook kun je tijdens een renovatie vaak de woning energiezuiniger en gezonder maken. Denk hierbij aan het plaatsen van ventilatie of bijvoorbeeld het oplossen van vochtproblemen. Wanneer je kiest voor nieuwbouw of verbouwen zal je altijd grote kosten moeten maken, en komt er eventueel veel sloopwerk bij kijken. Daarnaast heeft renoveren ook zijn charme omdat je de originele staat van de woning kunt behouden. Is even iets anders dan de standaard nieuwbouwwoningen die overal uit de grond worden gestampt.

Wie kan je helpen met een renovatie

Wanneer je opzoek bent naar de juiste personen om je te helpen met jouw renovatieplannen kun je het beste aankloppen bij een aannemer of bouwbedrijf. Zij kunnen je verder helpen met alle werkzaamheden die op jouw lijstje staan.

Moet je als huurder meewerken aan een renovatie?

Huur jij een woning of appartement van iemand anders en wil de eigenaar gaan renoveren? Dan zal je hier in de meeste gevallen aan mee moeten werken. Zeker als de werkzaamheden nodig zijn om aan bestaande wetten en richtlijnen te voldoen. Bij appartementencomplexen of flats dient een meerderheid van 70% van de bewoners akkoord te gaan met de werkzaamheden. Is dit minder? Dan zal het voor de verhuurder moeilijker worden om de renovatiewerkzaamheden uit te mogen voeren. Natuurlijk kun je altijd besluiten om naar de rechter te stappen, deze zal dan uiteindelijk een uitspraak doen. Dit moet je wel doen binnen 8 weken na bekendmaking van de werkzaamheden gebeuren. Stap je binnen deze 8 weken niet naar de rechter, dan zal je de werkzaamheden moeten accepteren. Mocht de rechter bij zijn uitspraak de verhuurder gelijk geven, dan krijg je normaal gesproken ongeveer een maand de tijd om de woning te verlaten.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: