Betekenis van nalatenschap

0
(0)

Wat is de betekenis van nalatenschap?

Een nalatenschap heeft te maken met de financiële afwikkeling van iemand die is overleden. Het gaat hier om het totaal van alle rechten en verplichtingen, bezittingen en schulden die door het overlijden van iemand overgaan op diens erfgenamen of degenen aan wie de nalatenschap / erfenis is nagelaten.

Aan wat voor zaken kan ik denken bij een nalatenschap?

Het vermogen kan bestaan uit banktegoeden, aandelen, huizen, maar ook bijvoorbeeld schulden als hypotheekschulden en persoonlijke leningen.

Bij aanvaarding van de nalatenschap kies je dus ook voor eventuele schulden. Als die er zijn ben je vanaf dan verplicht ze af te betalen.

Voorkomen van aanvaarden van schulden

Wil je niet verrast worden door schulden? Zorg er dan voor dat je het nalatenschap beneficiair aanvaard (onder het voorrecht van boedelbeschrijving). De nalatenschap wordt dan op ongeveer gelijke wijze als een faillissement afgewikkeld. Als er na betaling van alle schulden nog bezittingen over zijn worden deze uitgekeerd aan de (beneficiair) erfgenamen. Als de schulden niet allen kunnen worden betaald, worden deze naar evenredigheid aan de schuldeisers afgelost tot het beloop van de bezittingen in de nalatenschap. de beneficiair erfgenamen zijn dan niet verder aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap.

Je kunt als erfgenaam de nalatenschap ook verwerpen. Je hebt in dat geval geen enkel recht meer op de nalatenschap en deze rechten en verplichtingen zullen dan overgaan op de volgende erfgenaam in de lijn, mits die aanvaard.

Nalaten aan een goed doel

Het nalaten van je bezittingen aan een goed doel, zoals het WajongFonds, wordt steeds populairder. Bijvoorbeeld bij mensen zonder kinderen of die het gevoel hebben dat ze wat terug moeten doen voor de wereld waar ze zoveel moois van hebben mogen krijgen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *