Betekenis van loterij

0
(0)

Het woord ‘loterij’ vindt zijn oorsprong in het Duitse woord hleut (‘lot’ in het Engels), dat een deel van een te verdelen geheel betekent. Loterijen zijn in eerste instantie gestart om overheidsprojecten te financieren, waarbij een deel van het geld aan de winnaar wordt uitgekeerd, en een ander deel aan deze projecten. Tegenwoordig zien we overal ter wereld loterijen opereren, waarvan de grootste de Amerikaanse Powerball loterij.

De vroegste loterijen

De vroegste geregistreerde vorm van de loterij gaat terug op een spel genaamd Keno- gespeeld tijdens de Chinese Han-dynastie tussen 205BC en 187BC. Er is zelfs gezegd dat fondsen van deze loterijen werden gebruikt om de Grote Muur van China te bouwen.

In Europa – meer bepaald waren de Romeinse keizerlijke loterijen eerst niets anders dan amusement voor de diners van de rijke adel: elke gast zou een kaartje krijgen om een prijs te onthullen. De eerste kaartjes die aan het publiek werden verkocht, werden echter georganiseerd door de grote keizer Augustus Caesar (27BC – 14AD): fondsen werden gebruikt om de stad Rome te herstellen en de winnaars werden beloond met prijzen van ongelijke waarde.

In de jaren 1400 werden in de Lage Landen (een kuststreek in Noordwest-Europa) steden geloot om niet alleen vestingwerken te bouwen, maar ook om de armen te helpen.

De zaken zijn sindsdien niet veel veranderd, behalve de veel strengere organisatie en regelgeving, de frequentie en de mogelijkheid om lotto online te spelen vanuit een ander land. Echter, een deel van het geld dat wordt opgehaald uit de kaartverkoop wordt nog steeds gebruikt door overheden, en we hebben allemaal nog steeds die kans om instant miljonairs te worden met slechts één kaartje.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *