Betekenis van liefdesverdriet

0
(0)

Liefdesverdriet is nooit leuk, maar hoort nu eenmaal bij een normale verwerking van een misgelopen relatie of onbeantwoorde liefde. We leggen je precies uit wat liefdesverdriet is, hoe het werkt in onze hersenen en hoe je er zo snel mogelijk weer bovenop kunt zijn. Overigens gaan mannen anders om met liefdesverdriet dan vrouwen.

Wat is liefdesverdriet?

Je zou kunnen zeggen dat liefdesverdriet hevige emotionele pijn is. Hier heb je zeker ook een aantal gradaties in. Sommige ervaren een licht vervelend gevoel, terwijl anderen aan de medicijnen moeten om het drama aan te kunnen. Die voelen het liefdesverdriet ook echt in hun lichaam als fysieke pijn/ ongemak. Vaak uit zich dit in een vervelend aanwezig gevoel rondom de keel en het hart.

Liefdesverdriet kan daarnaast ook lang duren. Bij sommigen maar een paar dagen, bij anderen vele maanden. Ze zeggen weleens dat je ongeveer 2x zoveel verwerkingstijd nodig hebt als dat je relatie duurde. Gedurende deze periode worden vaak ook pogingen gedaan de ex terug te winnen.

Liefdesverdriet, hersenen en je gedrag

Wat er in je hersenen gebeurt bepaald natuurlijk je gedrag. Je zou kunnen zeggen dat onder invloed van liefdesverdriet je hersenen anders reageren dan normaal. Het is goed om een aantal van deze processen te kennen.

Liefdesverdriet en pijn

Zoals eerder gezegd kan je emotionele pijn en fysieke pijn hebben van liefdesverdriet. Onderzoekers hebben mensen met liefdesverdriet onder een hersenscanner gelegd en zagen dat de hersencentra die fysieke pijn regelen daarbij actief waren. Het is dus zeker zo dat je emotionele pijn kan ervaren als fysieke pijn.

Afkicken…

Onderzoekers vonden ook dat liefdesverdriet vergelijkbare symptomen geeft als het afkicken van een verslaving. De vergelijking gaat zelfs zover alsof je af moet kicken van cocaïne. Dit is vaak heel heftig, je functioneert hierdoor slechter en kunt je slecht concentreren. Dit heeft verregaande gevolgen voor je dagelijks leven en werk.

Dus ken je iemand met een gebroken hart? Wees niet te streng voor hem of haar deze periode.

Compulsieve gedachten

Een vervelende bijwerking van liefdesverdriet zijn de zogenaamde compulsieve gedachten die ineens kunnen opkomen. Dit zijn vaak gedachten over je ex, of de persoon die je heeft afgewezen. Je hebt moeite met de afwijzing, of je herinnert je dingen over jullie verleden die leuk waren en die je mist. Ook kan het zijn dat je je erg schuldig voelt over een fout die je hebt gemaakt of andere zaken waardoor je relatie is misgelopen. Je blijft hieraan denken en elke keer als je dit doet reactiveer je het hersengebied waar je ‘ex ligt opgeslagen’. Daardoor versterk je deze verbindingen en wordt het steeds makkelijker om hieraan te denken of herinnerd te worden. Dit is erg vervelend en destructief voor jezelf. Door dit te doen wordt herstel lastiger en kan het veel langer duren.

Als je vaak compulsieve gedachten hebt, dan moet je hier wat mee doen. De eerste stap is opmerken dat als zo’n gedachte bij je opkomt, je beseft dat dit een compulsieve gedachte is. Door de juiste ombuigtechnieken te gebruiken kan je liefdesverdriet snel en efficiënt verwerken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *