Betekenis van LED

0
(0)

LED lampen zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Het zijn zuinige lampen die werken met dezelfde armaturen en fittingen die we al in huis hebben. We weten allemaal dat een conventionele lamp werkt met een gloeidraad, door deze te verhitten ontstaat er licht. Wat is de betekenis van LED en hoe werkt een LED spot? Dat kun je lezen op deze pagina.

Wat is de betekenis van LED?

LED staat voor Light Emitting Diode, ofwel een diode die licht uitstraalt. Naast zichtbaar licht kan dit ook ultraviolet licht zijn. LED technologie bestaat al sinds 1962, toen werd het gebruikt om signalen over te dragen en als indicator lampje. Pas aan het einde van de jaren negentig was de technologie voldoende ontwikkeld om als lamp in huis te functioneren.

Hoe werken LED lampen?

In een LED lamp is een halfgeleider aanwezig met een positieve en negatieve zijde. Wanneer er interactie op gang wordt gebracht tussen deze zijden ontstaat er een “verboden zone” die geen elektriciteit geleidt. Deze zone wordt steeds kleiner en zal verdwijnen. Op het moment dat negatieve elektronen reageren met positieve deeltjes ontstaan er fotonen die een lichtstraal produceren.

Energieverbruik LED lamp

LED lampen staan er bekend om dat ze met weinig energie een grote lichtopbrengst leveren. Het licht dat wordt uitgezonden is gebundeld, wat met een kristal nog uitvergroot wordt waarmee een hogere lichtintensiteit bereikt wordt. Lumen is de eenheid van licht, een standaard gloeilamp kan 12 tot 15 Lumen produceren per Watt, LED lampen kunnen 24 tot wel 254 Lumen per Watt produceren. De opbrengst hangt af van het type LED. In tegenstelling tot andere soorten verlichting zullen LEDs minder energie verbruiken onder koude omstandigheden, het rendement zal dus hoger worden. Ook leveren kleine LEDs met een laag vermogen meer opbrengst per Watt dan grote LEDs met een hoog vermogen.

Kleurtemperatuur en dimmen LEDs

Door lampen uit verschillende materialen te maken is het mogelijk om naast koelwitte lampen ook warmwitte lampen te produceren. Door een speciale chip in de lamp te monteren kunnen een aantal LED lampen ook gedimd worden. Let op: Niet iedere lamp is per definitie dimbaar.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *