Betekenis van Introvert

0
(0)

Wat betekent het eigenlijk om introvert te zijn? Om misverstanden en vooroordelen de wereld uit te helpen zoomen we in op de definitie van introvert zijn en hoe het in de praktijk is. Een vaak gehoord vooroordeel is dat introversie te maken heeft met een tekort aan sociale vaardigheden. Mensen die introvert zijn hebben hersenen die anders functioneren dan bij “de extravert”. Prikkels komen harder binnen en de gedachtegang van introverte mensen is een stuk dieper. Daarnaast heeft introversie ook weinig of niets te maken met verlegenheid.

Verschil tussen introvert en extravert

Extraverte mensen richten hun focus naar buiten; naar de mensen en gebeurtenissen om ze heen. De keuzes, die een extravert persoon neemt, berusten ook volledig op wat de buitenwereld voorschotelt. Omdat de “koplampen” merendeels naar buiten gericht zijn, vraagt de extravert zich vaak af welk effect hij of zij op de buitenwereld heeft.

Bij introverte mensen is de concentratie meer naar binnen gericht. Een van de dagelijkse kernvragen van de introvert is hoe zijn/haar innerlijke wereld de buitenwereld ervaart. Een introvert persoon is snel “onder de indruk” van een gebeurtenis. De rijke en intellectuele innerlijke belevingswereld is regelmatig bezig met de vraag welk effect de buitenwereld op ie persoon heeft.

Onmaatschappelijk gedrag?

Een introvert persoon kan zich prima langdurig alleen vermaken. De innerlijke fantasieën en uitgebreide gedachtelijnen leiden niet snel tot verveling. De introvert is dan ook een fantastische luisteraar en observator. Maar vergis je niet: een introvert houdt wel degelijk van sociaal contact. Gevoel van saamhorigheid is iets waar ieder mens vroeger of later naar verlangt, op zijn of haar manier. De behoefte aan gezelligheid is zowel bij introverte als extraverte mensen aanwezig. Het grote verschil zit ‘m in de frequentie. Introverte mensen kunnen iets minder lang bezig zijn met de buitenwereld. Terwijl een extravert van het sociale contact net zo veel energie krijgt als geeft, heeft de introvert hierbij te maken met een limiet. Op een gegeven moment kost het te veel energie en moet er in stilte weer worden “opgeladen”. Een andere factor is het soort contact dat de introvert heeft. Smalltalks over koetjes en kalfjes vragen meer energie dan ze teruggeven. Diepgaande gesprekken daarentegen zijn voor introverte mensen heel interessant.

Twee verschillende werelden

De extravert en het extraverte gedrag wordt, met zijn/haar neiging om direct te reageren op de buitenwereld, vaak beschouwd als maatschappelijk correct. Het feit dat er een definitie nodig is om kern van introversie en/of extraversie te begrijpen, betekent dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is. Wij leven in een carrièregedreven wereld waarin imposante sales pitches en “opvallende winnaars” geprezen worden. Spijtig genoeg heeft de introvert het in dit opzicht moeilijker en vergt het bij de tegenpartij enige effort om de introvert goed te peilen, zeker wanneer hij of zij zelf extravert in elkaar zit. Het zijn net twee verschillende talen. Visa versa kun je zeggen: de introvert kan ook moeite doen om de “extraverte taal” te leren.

Dus nee: een introvert keer zich niet van de buitenwereld af. Introverte mensen houden net zo veel van andere mensen als de meest uitbundige extraverte personen. Alleen is er vaak de behoefte om wat tijd alleen door te brengen met hun rijke innerlijke belevingswereld.

Meer respect voor de introvert

Het is zeker een uitdaging voor een introvert om diens kwaliteiten te showen. Soms wordt er in deze harde maatschappij van ons gevraagd om tegenovergesteld te handelen. Liever luisteren dan praten; iets langer nadenken voordat je iets zegt; stuk voor stuk sterke kwaliteiten. Net als de kwaliteit om gedachteloos op een extraverte wijze te handelen. Je kunt van een koe nooit een gazelle maken, vandaar is het cruciaal om in ons leven wijze keuzes te maken. Wanneer we het bijvoorbeeld hebben over de arbeidsmarkt, zal niet ieder beroep even goed bij de introverte of extraverte aard aansluiten. Aarzel niet om je hierover te laten inlichten en wellicht te coachen. Je bent zoals je bent en je hoeft jezelf niet in iedere situatie maatschappelijk gewenst te gedragen. Meer belangstelling en respect voor de introvert zou wel prettig zijn. Het begint bij bewustwording.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door Praktijk Jong Assertief
Weerbaarheids- en sociale vaardigheidstrainingen voor kinderen en jongeren

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *