Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van implantaat

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
4.9
(14)

Wat is een implantaat? Een implantaat is in principe een kunstwortel. Deze vervanging van de normale tandwortel wordt in je kaak geplaatst door een kleine chirurgische ingreep. De meeste implantaten zien eruit als een schroef. Op deze nepwortel wordt een implantaatkroon, implantaatbrug of kunst(klik)gebit geplaatst.

Van welk materiaal is een implantaat gemaakt?

Implantaten worden vaak gemaakt van titanium. Dit komt doordat implantologen niet willen dat de implantaten worden afgestoten door het lichaam. Titanium is een materiaal dat zelden wordt afgestoten. Hierdoor kan het bot direct tegen het implantaat aangroeien, waardoor het implantaat stevig vastzit. Implantaten kunnen ook worden gemaakt door zirkonium of een combinatie van beide materialen.

Hoelang duurt het herstel van een implantaat?

Dit is natuurlijk per persoon verschillend, maar vaak is een herstelperiode van 6 weken tot meerdere maanden te verwachten. Het implantaat moet namelijk vergroeien met het kaakbot. Door het gebruik van titanium, wordt de kans op afstoten verkleint. Echter blijft het een lang proces. Buiten het implantaat zelf zal je ook te maken hebben met hechtingen door de ingreep. Dit zijn vaak zelf oplossende hechtingen die eruit gaan na enkele weken. Als dit niet het geval is, zal jouw tandarts je informeren.

Wat kost een implantaat?

De prijs die je betaalt voor jouw implantaat is afhankelijk van jouw tandarts en verzekering. Een implantaat wordt alleen deels vergoed als je een aanvullende tandartsverzekering heeft afgesloten. Als een behandeling meer dan 250 euro kost, is de tandarts wettelijk verplicht je vóór de behandeling een begroting te geven met een prijsindicatie. Dit is bij een implantaatbehandeling altijd het geval, omdat een implantaat meestal meer kost dan duizend euro. Buiten de techniek om, kan je al uitgaan van een bedrag rond de 1500 euro. Dit kan dus oplopen tot een bedrag boven de 2000 euro. Dit is afhankelijk van de tandarts die je hebt. Laat je dus altijd goed informeren en doe goed onderzoek naar de opties.

Is het plaatsen van een implantaat pijnlijk?

Het plaatsen van een implantaat is een operatieve ingreep. Tijdens de operatie word je plaatselijk verdoofd, waardoor tijdens het proces de pijn dus minimaal is. Deze verdoving duurt 1,5 tot 3 uur. De dagen erna kan je door de zwelling en nabloeding pijn ervaren. Ook kan het zijn dat je een lichte verhoging krijgt. Je krijgt dus altijd een recept voor pijnstillers mee voor de periode erna. Verleng deze periode altijd in overleg met een expert en nooit uit uzelf.

Hoe plaatsen implantologen een implantaat?

In dit proces wordt eerst jouw tandvlees opengemaakt. Dit is nodig om bij jouw bot in de buurt te komen. Vervolgens worden in het bot een tot meerdere gaatjes geboord. Het implantaat wordt vervolgens door deze gaten vast geboord. Hierna wordt de wond weer dicht gemaakt. Deze hechting wordt afgedekt door een gaasje.

Hoe lang niet eten na implantaat?

Door de verdoving raden we aan de periode na de operatie niet te eten. Tot de verdoving is uitgewerkt. Je kan namelijk door de verdoving verkeerd bijten, waardoor je schade in je mond aanbrengt. De tandarts zal je na de behandeling hierover informeren. Na de behandeling wordt aangeraden om de eerste 10 dagen enkel zacht voedsel tot je nemen. Te hard voedsel kan namelijk jouw tanden en tandvlees overbelasten. Waardoor het herstelproces trager gaat. Ook qua temperatuur moet je opletten. Eet niet te warm of te koud. Dit heeft nadelige effecten op de behandelde plek.

Hoelang niet drinken na implantaat?

Veel van bovenstaande tekst is ook van toepassing op deze alinea. De eerste periode na de behandeling wordt aangeraden om te wachten tot de verdoving is uitgewerkt. De dagen erna moet je ervoor zorgen dat het drinken dat je drinkt niet te warm of te koud is. Jouw eigen Tandarts zal je hierover informeren.

Waarom is een implantaat zo duur?

Het plaatsen van een implantaat is een lastige en tijdsintensieve ingreep. Ook zijn er andere materialen en grondstoffen voor nodig. Een implantaat is voornamelijk duur, doordat deze niet of nauwelijks wordt vergoed door jouw verzekering. Aan de andere kant heb je hierdoor wel een mooie oplossing voor een lege plek in je mond.

Wanneer kan een implantaat geplaatst worden?

Niet iedereen kan zo maar een implantaat nemen. Er zijn bepaalde voorwaarde waar je aan moet voldoen op een implantaat een reële optie te maken. Ten eerste moet je zijn uitgegroeid, dit betekent dat je ouder dan 18 moet zijn. Bij sommige mensen is dit zelfs 23 jaar, als hun kaak nog niet is volgroeid. Ook moet er voldoende gezond kaakbot zijn, moet je gezond tandvlees hebben en moet je zelf gezond zijn. De tandarts zal deze punten met je bespreken.

Waarom kiezen voor een implantaat?

Waarom zou je kiezen voor een implantaat? Een implantaat zorgt ervoor, buiten dat je weer een stralende lach krijgt, dat je gezicht de vorm behoudt. Als je namelijk meerdere tanden of kiezen mist, kunnen andere tanden of kiezen gaan verschuiven of kan jouw gezichtsvorm veranderen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Stemmen telling: 14

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: