Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van idk

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
4
(8)

Idk is een afkorting van het Engelse zinnetje “I don’t know”. Dit betekent “ik weet het niet”. Het is een informele afkorting die vooral wordt gebruikt door jongeren. Het komt voornamelijk voor in applicaties waar je mee kunt chatten, zoals Whatsapp en Facebook Messenger. Idk is namelijk kort en makkelijk te typen dus kan snel als antwoord worden gebruikt.

Een voorbeeldzin:
“He Mark, weet jij wat het huiswerk voor morgen is?”
“Idk, ik was niet bij de les vandaag.”

Een afkorting zoals m.b.t. (met betrekking tot) kan in het bedrijfsleven ook gebruikt worden en is in de Nederlandse taal een geaccepteerde en officiële afkorting. Idk daarentegen is een vorm van chattaal, of in het Engels, sms-language.

IDK is een woord uit de chattaal

Chattaal is een taal die voornamelijk gebruikt wordt door kinderen, tieners en jongvolwassenen. De informele taal kenmerkt zich door naast het gebruik van veel afkortingen, ook gebruik te maken van emoticons (emoji’s) en spreektaal. Deze manier van online communiceren begon zijn opmars te krijgen in de tijd van MSN. MSN Messenger is de voormalige naam van Windows Live Messenger. Het werd dan in Nederland ook wel msn-taal genoemd.

Engelse afkortingen

Het is vooral opvallend dat veel van deze afkortingen afkomstig zijn vanuit de Engelse taal. Naast idk, zijn andere veelgebruikte afkortingen onder andere: idc (I don’t care), ily (I love you), bff (best friend forever), brb (be right back), yolo (you only live once) en gtg (got to go). Het fenomeen dat steeds meer Engelse woorden in de Nederlandse taal voorkomen, wordt ook wel Amerikanisering genoemd.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemmen telling: 8

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: