Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van groene energie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

We horen de term groene energie regelmatig voorbijkomen, maar wat is het eigenlijk precies? En wat is het verschil met grijze energie? Welke energiebronnen worden gebruikt? Als je bijvoorbeeld van energieleverancier wilt veranderen of als je een steentje bij wilt dragen aan het milieu, dan is het prettig om te weten hoe het precies zit.

Groen of grijs?

Groene energie wordt opgewekt met onuitputtelijke bronnen. Hierin zit eigenlijk al gelijk het grootste verschil ten opzichte van de grijze variant. Voor grijze energie gebruikt men aardgas, aardolie of steenkool. Deze energie wordt ook wel de vuile variant genoemd, omdat bij het opwekken van dit type schadelijke CO2 vrijkomt. Deze fossiele brandstoffen zijn niet onuitputtelijk. Uiteindelijk raken deze grondstoffen op. Dat is niet het geval met groene energie, hiervoor worden bijvoorbeeld de zon en de wind als bronnen gebruikt.

Onuitputtelijke bronnen

Doordat de zon en de wind onuitputtelijke bronnen zijn, wordt de energie van deze bronnen duurzaam en hernieuwbaar genoemd. Zonne-energie en windenergie zijn hier de bekendste voorbeelden van. Toch zijn er ook nog andere manieren waarmee je op een milieuvriendelijke manier dit type op kunt wekken, bijvoorbeeld door waterkrachtcentrales te gebruiken of biomassa te verbranden. Over de duurzaamheid van die laatste bron is wel discussie. De reden dat energie uit biomassa in de praktijk tot groene wordt gerekend, is dat de bron hernieuwbaar is.

Groene stroom

Groene stroom kan dus op verschillende manier opgewekt worden. Zoals met zonnepanelen, windmolens, waterkracht, warmtekracht of met biomassa. Men verkrijgt dan een type stroom dat milieuvriendelijk is opgewekt. Het energiebedrijf zorgt dat deze milieuvriendelijke elektriciteit samen met de ‘gewone’ stroom op het elektriciteitsnet komt. De consument merkt geen verschil tussen grijze stroom en milieuvriendelijke stroom.

Geen verschil

De consument kan dus ook niet zien welk type stroom er uit het stopcontact komt. Er is maar één stroomnet en hier gaat zowel de groene als de grijze vorm doorheen. Je kunt dus niet aan de stroom merken of deze opgewekt is met bijvoorbeeld zonne-energie of door kolen. Het werkt allemaal op dezelfde manier. Welk type stroom je hebt, kun je alleen zien aan het Nationale Groencertificatensysteem.

Het Nationale Groencertificatensysteem

Het Nationale Groencertificatensysteem is eigenlijk een Garantie van Oorsprong(GvOs). Hiermee wordt aangegeven dat bijvoorbeeld duizend kWh groen gas of groene stroom ergens in Europa door middel van een duurzame energiebron is opgewekt. Aan deze Garantie van Oorsprong kan men dus zien of het inderdaad om groene energiebronnen gaat. Iedere energieleverancier koopt anders in of is ook ‘groener’ bezig tijdens de productie. Er zijn ook energieleveranciers die veel investeren in de groene productie.

Groen gas

Behalve groene stroom heb je ook groen gas. Dit gas is duurzamer dan gewoon aardgas. Om groen gas te produceren maakt men gebruik van organisch restmateriaal, zoals koeienmest. Maar ook slib, andere dierlijke restproducten of gft-afval kunnen gebruikt worden om groen gas te produceren. Tijdens de productie hiervan is er een vergistingsproces en bepaalde bewerkingen zorgen dat dit gas zuiver is. Ook kan er een geur aan toegevoegd worden. Hierna wordt het ingevoerd op het normale gasnet. Hier zijn geen aanpassingen voor nodig. De consument merkt ook hier geen verschil tussen gewoon aardgas en groen gas.

Lees hier ook onze blog over de betekenis van energie-efficiëntie.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: