Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van GFT

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

GFT staat doorgaans voor groente, fruit en tuin. Afval van een van deze drie componenten dient gedeponeerd te worden in de GFT afval bak. Dit is de groene afval bak die aan de weg wordt gezet. Maar wat valt hier nou precies allemaal onder?

Wat mag in de GFT bak?

Heb je te veel eten gemaakt? Dan kan je dit uiteraard de volgende dag als lunch gebruiken. Is het toch noodzakelijk om eten weg te gooien, dan kan dit in de GFT-bak gedaan worden. Andere producten die hier ook in mogen zijn aardappelschillen, fruitresten, oud brood, eierschalen en kaaskorsten waar dus allemaal geen plastic bij zit. Vleesafval en visafval kan ook in de groene kliko weggegooid worden. Hetzelfde geldt voor koffiefilters.

Snoeiafval en tuinafval mag ook in de gft bak gedeponeerd worden. Hiervoor geldt de vuistregel, hoe kleiner hoe beter. Bloemen, bladeren en onkruid mogen dus gewoon in de GFT afval gedaan worden. Takken dien je zo klein mogelijk te maken met een snoeischaar. Zand en potgrond mogen alleen in kleinere hoeveelheden in de GFT bak gedaan worden, omdat te veel zand het composteerproces verstoord. Heb jou nou een grote hoeveelheid afval en zit alles door elkaar? Doe dan een afvalcontainer huren. Hierdoor kan alles in een keer eenvoudig worden weggegooid.

Wat mag niet bij het GFT?

Waar koffiefilters dus wel mogen, mogen koffiepads en theezakjes weer niet. Dit komt doordat hier vaak plastic in verwerkt zit. Vlambare artikelen zoals lucifers en kolen mogen niet in de groene kliko terecht komen. Deze artikelen behoren bij het restafval.

Kattengrind hoort ook niet bij het GFT geplaatst te worden. Kattengrind dient dus bij het restafval geplaatst te worden, zelfs biologische afbreekbare kattenvullingen. Het meeste kattengrind is namelijk niet volledig composteerbaar. De poep van katten (of honden) kunnen ook nog eens ziektekiemen bevatten, die zeker niet in compost terecht mogen komen.

Wat wel vaak bij het gft wordt geplaatst, maar eigenlijk niet mag, zijn haren van mensen en dieren. Haren vergaan niet zo snel, terwijl het afval bij het gft een korte doorlooptijd heeft als composteerproces. Invasieve exoten (planten en dieren die hun oorsprong niet in Nederland hebben liggen) kunnen schadelijk zijn voor onze natuur en mogen om deze reden niet bij het gft terecht komen. Daarom is het beter deze bij het restafval te plaatsen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Gezondheid
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: