Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van erfpacht

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Je komt het steeds vaker tegen; je droomhuis, en ook nog eens flink onder de marktwaarde! Juich echter niet te vroeg, woningverkoop met erfpacht kent een aantal haken en ogen. Hieronder leggen we jou uit wat je te wachten staat.

Wat is erfpacht nou eigenlijk?

Als je een woning koopt met erfpacht word je eigenaar van de woonruimte, maar huur je als het ware de grond van de erfverpachter. De erfverpachter blijft dus eigenaar van de grond waarop jouw woning gebouwd is. Vaak zijn dit gemeentelijke diensten of woningcorporaties. De huurder van de grond, oftewel de erfpachter betaald integendeel tot normale huur meestal jaarlijks een vergoeding. Dit wordt een canon genoemd.

Er geld één uitzondering, en dat is de aankoop van een woning met erfpacht met opstalrecht. Ook hier is de woning eigenaar van de erfpachter, en de grond van de erfverpachter. Echter komt dit te vervallen na de afgesproken pachtperiode. Hierna verloopt het opstalrecht en wordt de erfverpachter weer eigenaar van zowel grond als woning. Een makelaar kan je hierbij goed adviseren.

Welke voorwaarden gelden er bij erfpacht?

De erfverpachter dient zich te houden aan een aantal regels opgesteld in de erfpachtvoorwaarden. Deze zijn altijd vastgelegd in de zogenaamde ‘akte van uitgifte in erfpacht’. Deze regels kunnen per overeenkomst verschillen. Hieronder de meest voorkomende:

  • Opzeggingsmogelijkheden
  • De identiteit van de erfverpachter
  • Details over de vergoeding (ook wel canon genoemd)
  • De einddatum van de erfpacht

Waar moet ik op letten?

Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn om in je achterhoofd te houden bij het kopen van een woning met erfpacht. Zo is er vaak een herzieningsdatum op de canon. Na deze datum kan de hoogte van deze vergoeding veranderen. Maak hier dus concrete afspraken over, zodat je niet onverwachts tegen hoge rekeningen aanloopt. Vaak is het hierbij veiliger om een gemeentelijke instantie als eigenaar van de pacht te hebben. Deze instanties zullen zelden de canon boven proportioneel verhogen.

Verder kunnen de erfpachtvoorwaarden beperkende eisen hebben. Zo kunnen ze de woningbestemming definiëren, en bepaalde onderhoudskosten voor de erfpachter bewaren. Ook hier kan je makelaar je in adviseren.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Huis & DIY
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: