Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van een stoffeerder

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een stoffeerder is een persoon die als beroep meubels of andere voorwerpen overtrekt met stof. In de meest voorkomende gevallen gaat het om zit- en ligmeubilair. Een goed voorbeeld zijn de gedecoreerde zitstoelen die je vaak ziet in antiekwinkels. Een stoffeerder moet echter niet per se altijd met stof werken, want ook bijvoorbeeld houten vloeren kunnen door een stoffeerder worden gelegd. Stoffeerders hebben trouwens vaak ook kennis van andere aspecten van de bouw of meubelgilden. Centraal in het beroep van een stoffeerder staat het verfraaien van de zaak in kwestie. Over het algemeen is het een zwaar beroep.

Waar komt het woord vandaan?

De woorden stoffering, stoffeerder en stofferen zijn doorheen de hele geschiedenis gebruikt in verschillende betekenissen. Vaak hadden ze echter te maken met decoratie. Vroege geschreven verwijzingen in de Nederlandse taal zijn bijvoorbeeld uit de 17e eeuw waar het eerder werd gebruikt in zijn decorerende betekenis. Het woord kwam overigens voor zowel in Vlaanderen als Nederland en heeft zijn connotatie met decoratie en vakmanschap behouden.

Hoe wordt men een stoffeerder?

Er kruipt vaak heel veel gedetailleerd werk en precisie in het stofferen, dus die kennis moet toch ergens vandaan komen? Stofferen is een zeer oud beroep dat terug gaat tot het stenen tijdperk. Vooral bij de Romeinen en in de middeleeuwen was het gild dat veel voorkwam in de verschillende bevolkingslagen.

Traditioneel ging een nieuwe aspirant stoffeerder in de leer bij doorwinterde stoffeerders, waarvan ze de kneepjes van het vak leerden. Dit is echter veranderd en vandaag de dag moet men geen specifieke opleiding volgen om een stoffeerder te worden. Soms kan het zijn dat er wordt gevraagd dat men het mbo-diploma heeft. Wat belangrijker is, is een oog voor detail, voldoende technisch inzicht en de mogelijkheid om zelfstandig te werk te gaan.

Stoffeerders zullen meestal als zelfstandige werken in een eigen bedrijf en hun arbeidskansen zijn hoog. Voor stoffeerders die niet voltijds willen werken, is het perfect mogelijk om de kneepjes van het vak te leren van online leerbronnen zoals YouTube of verschillende encyclopedieën. Wanneer men de vereiste werktuigen in huis heeft en veiligheidsmaatregelen naleeft, kan men zo al aan de slag.

Stofferen is aan en opmars bezig

Niet alleen zijn stoffeerders beroepen waarbij men effectief nog met de hand werkt en zelf prachtige resultaten creëert, maar ook is er steeds meer vraag naar werklieden met kennis van zaken die oude meubels een tweede leven willen geven. Vaak zijn antieke meubels veel duurzamer dan meubels die vandaag de dag worden gemaakt, waardoor ze langer meegaan. Verder is het ook beter voor het milieu om minder aan te kopen en te consumeren, waardoor het perfect logisch is om oude meubels te laten opknappen en herstofferen!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: