Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van een gietvloer

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Omdat er zoveel verschillende soorten vloeren zijn, is het soms lastig om te kiezen. Als je een verbouwing gaat uitvoeren of een nieuwe vloer in je interieur wilt aanbrengen dan kan je er ook voor kiezen om een vloer te gieten. De zogenoemde gietvloer wordt gemaakt van kunststof materialen en wordt in één keer geheel egaal op een bestaande ondergrond aangebracht. Het resultaat is een onderhoudsarme vloer die bovendien erg lang meegaat. Lees dit artikel als je meer wilt weten over hoe een gietvloer wordt gemaakt en welke voordelen je met een gegoten vloer in huis haalt.

Hoe wordt een gietvloer samengesteld?

Om een gietvloer samen te stellen worden er meerdere materialen toegepast. Een gegoten vloer bestaat vaak uit minimaal twee lagen en uit maximaal zes lagen. In tegenstelling tot een normale vloer worden deze gegoten in plaats van gelegd. Hoeveel lagen nodig zijn hangt af van de bestaande ondergrond en je specifieke wensen. De gietvloer wordt gemaakt van kunststof materialen zoals epoxy of PU, wat staat voor polyurethaan. De kunststof substantie wordt na het uitharden ijzersterk waardoor je een stabiele ondergrond creëert.

Hoe wordt de vloer gegoten?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen worden er meerdere lagen aangebracht om een complete gietvloer te produceren. In veel gevallen wordt er eerst een egalisatie laag aangebracht. Zoals de naam al doet vermoeden is deze laag ervoor bedoeld om de ondergrond helemaal gelijk te maken. Vervolgens wordt er een primerlaag aangebracht, deze laag zorgt ervoor dat de gietvloer goed kan hechten. Daarna pas wordt de daadwerkelijke gietlaag aangebracht. Bij een vloer die langer mee moet gaan kunnen er meerdere gietlagen worden aangebracht. Om de gietvloer af te werken wordt er vervolgens een laklaag aangebracht met een kleur naar wens.

Welke soorten gietvloeren zijn er?

Naast de bovengenoemde materialen kunnen we ook een onderscheid maken op het gebied van dikte van de vloeren. Naast de reguliere gietvloer is er bijvoorbeeld ook een epoxyvloer te bestellen, deze is een stuk dikker en meer geschikt voor industriële omgevingen. In een woonruimte waar de vloer niet zo zwaar wordt belast kunt u gebruik maken van een vloercoating. Dit is een dunne gietlaag die dezelfde uitstraling creëert maar iets minder lang meegaat dan de reguliere gietvloer. Naast verschillende soorten gietvloeren is het ook belangrijk om te weten dat er op het gebied van kleur veel mogelijkheden zijn tegenwoordig. Waar het voorheen nog bekend stond als een saaie grijze ondergrond is de gietvloer tegenwoordig in vrijwel iedere RAL-kleur te bestellen.

De voor- en nadelen van een gietvloer

Veel mensen vragen zich echter af: wat levert het mij nou eigenlijk op? Dit is een begrijpelijke vraag want een gietvloer is natuurlijk een behoorlijke investering. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen hieronder daarom voor je op een rijtje gezet.

Voordelen:

  • Zeer sterk, duurzaam en geluiddempend.
  • Geheel egaal, waterdicht en daardoor makkelijk schoon te maken.
  • Makkelijk op maat te maken en de kleur naar wens aan te passen.
  • Eenvoudig te combineren met vloerverwarming.

Nadelen:

  • De investering is relatief hoog.
  • Het gieten van de vloer is een complex proces.
  • Sommige gietvloeren vervagen in de zon.

Coatingvloer BV is een specialist op het gebied van gietvloeren, epoxyvloeren en vloercoating.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: