Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van echtscheiding

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Tegenwoordig hoor je steeds meer om je heen dat er echtscheidingen zijn. Wellicht ook in je eigen omgeving. Maar wat betekent dit precies? En waar komt het vandaan? Daarom gaan we in dit artikel niet alleen in op de betekenis van de term echtscheiding, maar zullen we ook aan de hand van voorbeelden deze term verder toelichten.

Wat betekent een echtscheiding?

Een echtscheiding is in het familierecht de beëindiging van een burgerlijk huwelijk. Oftewel een scheiding verwijst naar een relatieontbinding van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of ongehuwde samenwoonrelatie.

De geschiedenis van een echtscheiding

Het begrip echtscheiding is ontstaan 1792 door de Franse Tweede kamer. Ook wel genoemd Assemblée Nationale. Deze wet werd op 20 september van dat jaar vastgesteld. Hierbij was ook geen rechter voor nodig en kon een ambtenaar destijds de echtscheiding gewoon registreren. Het begrip echtscheiding is pas een aantal jaren later in Nederland geïntroduceerd. In 1794 werd Maastricht en haar omliggende gebieden veroverd door de Franse Republiek. Op 1 oktober 1795 werd dit gebied geannexeerd door Frankrijk en werd ook pas besloten dat op 12 juli 1796 de wet op de echtscheiding van toepassing werd verklaard. Het eerste echtpaar die hier vervolgens gebruik van maakte waren Wilhelmus Meers en Agatha Lenaerts. Hun scheidingsakte werd op 15 september 1796 ondertekend door een Maastrichtse Ambtenaar, die daarmee de eerste echtscheiding van Nederland is. In Nederland werd pas in 1971 definitief de wetswijziging doorgevoerd door de destijdse minister van Justitie Carel Polak.

Het verzoek om een echtscheiding

Er kan op elk moment na de huwelijkssluiting een echtscheiding worden aangevraagd. Men kan bij wijze van spreken op dezelfde dag van de huwelijkssluiting een echtscheiding aanvragen. Het stel zal in een procedure terecht komen die vervolgens begint met een verzoekschrift aan de rechter. In dit verzoek kan een gehuwde vragen om één of meerdere nevenvoorzieningen. Uiteindelijk zal de rechter hierover beslissen. Enkele nevenvoorzieningen zijn:

  • De boedelverdeling
  • Het recht om in de echtelijke woning te verblijven
  • De alimentatie voor de voormalige huwelijkspartner of de kinderen
  • Het gezag over en de verdeling van de zorg over de minderjarige kinderen
  • Andere zaken die met de scheiding samenhangen

De wettelijke vereisten

Je kunt echter pas een echtscheiding aangaan als de verhouding binnen het huwelijk zo moeilijk is geworden, dat het niet meer mogelijk is om nog bij elkaar te blijven. Men kan een scheiding in gang zetten door als de partners elk een eigen advocaat of mediator te kiezen. Een scheiding is dan ook vaak een juridische strijd. Het kan ook zijn dat er in overleg met elkaar wordt gescheiden. Dan wordt er door een mediator een vaststellingsovereenkomst opgemaakt waarmee een advocaat vervolgens naar de rechter kan gaan om uiteindelijk het huwelijk te laten ontbinden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: