Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van de RDW

0
(0)

RDW betekent het Rijksdienst voor het Wegverkeer. Sinds 1994 wordt de RDW “de Dienst van Wegverkeer” genoemd.  De RDW is een bestuursorgaan dat taken volgens de wet uitvoert en zorgt voor een veilig wegverkeer in Nederland. Via auto huren Sittard kun je makkelijk een auto huren waar je vervolgens veilig mee kunt rijden. Deze taken wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Door de ministeriële eindverantwoordelijkheid in Nederland, heeft de minister ook veel toezicht op het RDW.

Taken RDW

De RDW heeft verschillende taken in Nederland. Ze controleren onder andere de staat van verschillende motovoertuigen, vooral de technische staat. Ze registeren dus alle motorvoertuigen in Nederland en zijn ook verantwoordelijk voor het registeren van rijbewijzen. Ook controleert het RDW of de voertuigen en de bestuurder voldoen aan de wetten en normen van de overheid. De RDW houdt dus toezicht over de APK, wat staat voor “Algemene Periodieke Keuring”. Tijdens het uitvoeren van een APK worden belangrijke handelingen van de auto gecontroleerd, zoals de werking van de motor en de werking van de remmen. Ook kijken ze naar de werking van de autogordels en mogelijke schade aan de auto. Een APK is in Nederland dan ook wettelijk verplicht voor iedereen die in het bezit is van een motorvoertuig. Het RDW kijkt hier streng naar, elke auto moet voldoen aan de normen dat wordt gesteld door de APK.

 

Taken minister

De minister heeft binnen de RDW ook verschillende taken door de ministeriele verantwoordelijkheid. Hij stelt de wijze van de uitwisseling van informatie vast tussen de RDW en de minister zelf, hij keurt de tarieven en de begroting goed en hij is verantwoordelijk voor het aannemen en ontslaan van leden van de Raad van Toezicht en de directie van de RDW. De minister krijgt zijn informatie door de Raad van Toezicht en ook van de directie van de RDW.

 

Geschiedenis van de RDW

Sinds 1949 bestaat het RDW. Destijds deed de Technische Dienst inspecties en keuringen van motorijtuigen en stoomtreinen. Per provincie ging het anders en iedere provincie had haar eigen staven om te meten. Vervolgens werd het Rijksdienst voor het Wegverkeer opgericht, het RDW, waardoor alle procedures door heel Nederlands hetzelfde is geworden. Elke provincie staat nu gelijk.  Op 1 januari 1951 kwam het Wegenverkeerswet. Vanaf toen moest men hun kentekens van hun auto afgeven. Die vervolgens door de RDW werd geregistreerd. In 1996 werd de RDW zelfstandig en werd het een Zelfstandig Bestuursorgaan genoemd. Door de zelfstandigheid werd de minister verantwoordelijkheid voor de wet- en regelgeving die vervolgens uitgevoerd werd door de RDW.

 

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?