Betekenis van de beeldsnelheid

0
(0)

Als je naar een video kijkt of een videogame speelt, zien je hersenen een vloeiend beeld. In werkelijkheid vangen je ogen een groot aantal in volgorde opgenomen stilstaande beelden op en de beeldsnelheid of het aantal van deze beelden per seconde maken de illusie van een video. De beeldsnelheid is de snelheid waarmee beelden worden weergegeven en de meest gebruikelijke weergave is 24 fps. Dat betekent dat er voor elke seconde van de video 24 stilstaande beelden worden getoond.

Verschillende framerates

Terwijl tv-programma’s en films meestal met 24 fps worden afgespeeld, duwen de technologische vooruitgang en de videogames de beeldsnelheid in een veel sneller gebied.

Een standaard 24fps is niet genoeg in video’s die veel beweging bevatten zoals bij sportevenementen. Je kunt bewegingsonscherpte zien, wat betekent dat er te weinig details worden weergegeven in de video. Hetzelfde geldt voor videospellen, waar de gouden standaard 60fps is. Tegenwoordig hebben de populaire gamemonitoren een verversingssnelheid van zelfs 144 Hz. Zo’n hoge framerate is essentieel in competitieve gaming waar alle details en een snelle reactie cruciaal zijn voor succes. Het zorgt ook voor een vloeiender en beter uitziend beeld.

Films en tv-programma’s worden met 24 fps weergegeven, zelfs als ze met een hogere beeldsnelheid worden gefilmd. Televisiestandaarden zijn op 30 fps voor de Amerikaanse standaard NTSC. Tegelijkertijd heeft PAL in Europa 25 fps, en dat is al zo sinds het begin van de televisieperiode. Het is gunstig in sportuitzendingen voor meer vloeibaarheid.

Online en streaming

De meeste monitoren en TV-toestellen hebben een verversingssnelheid van 60 Hz, wat iets is waar je aan moet denken als je content wilt creëren. YouTube biedt een grote verscheidenheid aan mogelijke video frame rate uploads. De meest voorkomende zijn 24, 25, 40, 50 en 60 fps. Andere streaming providers zoals Netflix, Amazon Prime, HBO Go hebben ook een optie voor hogere framesnelheden.

Voor vloggers of statische shows werkt een standaard van 24 of 30 fps prima, en als je content produceert met betrekking tot racen, sporten of andere flitsende beelden, kun je deze uploaden in 60fps voor een beter resultaat.

Het verhogen van de framerate en de resolutie verhoogt ook de bitrate, zodat je meer gegevens zult uitgeven met de hogere framerate. In videogames vereist de hogere beeldsnelheid meer prestaties van de GPU.

Welke beeldsnelheid te kiezen?

Er is geen universeel antwoord op deze vraag, het verschilt per beeldonderwerp. De video moet een vloeiende illusie van beweging zijn en afhankelijk van de inhoud gebruikmaken van framerates die dat uiterlijk van de naadloze video zal handhaven.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?