Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van bloemenveredeling

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Het bloemen veredelen is een ander woord voor het ontwikkelen van planten die in zoveel mogelijk aspecten voldoen aan de wensen van een mens. Het haalt de beste eigenschappen uit de plant en proberen op deze manier planten te kweken die een hogere opbrengst genereren en gezonder of aantrekkelijker zijn voor de consument.

Wanneer is ermee begonnen?

Het aanpassen van gewassen begon al tijdens dat de mens ging jagen en verzamelen. Hier werden zaden geselecteerd van voedsel dat wel goed groeide in de regio waar diegene op dat moment verbleef. Zo werd ervoor gezorgd dat er maximaal geoogst kon worden, want een grote oogst betekende een voorraad voor in de tijden dat het slechter ging door het weer.

Welke technieken worden er gebruikt?

Er zijn verschillende technieken die gebruikt kunnen worden voor het veredelen van bloemen en planten. Allereerst wordt er geselecteerd door te kijken naar de groei van een bepaalde groep planten. Alleen de beste planten worden eruit gepikt om gebruikt te worden voor de veredeling. Als de eigenschappen niet in één maar in bijvoorbeeld twee planten zitten kan de veredelaar deze gaan kruisen. In de hoop dat de plant alle goede eigenschappen overneemt. De uitkomsten van deze kruising worden nauwkeurig gecontroleerd op gevoeligheid voor plantenziektes, kwaliteit van de plant en de opbrengst die hij levert. De kosten die gemaakt worden zijn terug te verdienen door het aanvragen van kweekpatent op de bloemen.

Een andere techniek die gebruikt wordt is het selecteren van bepaalde stukjes van het DNA van een plant. Door de geselecteerde stukjes van het DNA in een plant samen te voegen wordt ervoor gezorgd dat de plant sterker wordt. Daarnaast kunnen er tegenwoordig ook genen van bacteriën, algen of zelfs dieren in een plant worden ingebouwd zodat er nog meer kenmerken aan een plant kunnen worden toegevoegd. Royal van Zanten Uganda werkt onder andere met een aantal van de bovengenoemde technieken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Flora & Fauna
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: