Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van biomassa

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Biomassa, we horen de term regelmatig voorbijkomen. Vaak in combinatie met duurzame energie. Maar wat is biomassa precies? Eigenlijk betekent biomassa letterlijk de totale massa van alle organismen in een ecosysteem, uitgedrukt in een drooggewicht. Het kan hierbij zowel om boven- of onder de grond levende organismen gaan. In de economie wordt er ook over biomassa gesproken en hier heeft men het dan eerder over dierlijke en plantaardige (rest)materialen die gebruikt worden om energie op te wekken of ingezet wordt als biobrandstof.

Op het land en in het water

Biomassa is dus het stoffelijke eindresultaat van biologische producenten. Dit kunnen producenten op het land of in het water zijn. Op het land zijn het vooral de planten en in het water de algen. Het plantaardige materiaal noemen we de fytomassa en de dierlijke resten worden de zoömassa genoemd. De fytomassa vertegenwoordigt het grootste aandeel van de biomassa.

Waar treffen we de biomassa het meest aan?

De biomassa vinden we vooral in de tropen. In de woestijn is de hoeveelheid biomassa meestal minder door de lage hoeveelheid neerslag en in de arctische gebieden is het nog minder door de lage temperaturen.

Biomassa voor energieopwekking

Soms wordt biomassa gebruikt voor energieopwekking, bijvoorbeeld met maïs, koolzaadolie, suikerriet, palmolie of dierlijke vetten. Maar er zijn nog veel meer soorten biomassa die allemaal hun eigen componenten hebben en ook hun specifieke toepassingen.

Biomassa in Nederland

In Nederland hebben we de biomassa in vier hoofdcategorieën ingedeeld, namelijk houtige biomassa, akkerbouw biomassa, groene biomassa en algen en zeewier biomassa. Ieder type biomassa kent zijn eigen toepassingen. Zo worden takken of boomstronken vaak ingezet als brandstof. De biomassa van de akkerbouw wordt vaak ingezet in de biochemie en de groene biomassa als veevoer. Van de vetzuren, suikers, oliën en eiwitten uit de aquatische biomassa kunnen ook brandstoffen gemaakt worden, maar ook chemicaliën of veevoer.

Toepassingen biomassa

Biomassa wordt ook gebruikt als voeding of als grondstof voor meubels, gebouwen en papier. Zeker bij duurzaam bouwen kom je het nog wel eens tegen. Ook de petrochemie maakt dankbaar gebruik van biomassa. In de petrochemie wordt er soms olie door vervangen en wordt er een chemische intermediair mee aangemaakt. Hiermee worden dan weer plantenbeschermingsmiddelen, bio-plastics en additieven voor cosmetica en veevoeding gemaakt. Tegenwoordig heeft biomassa meer bekendheid gekregen doordat er ook elektriciteit mee wordt opgewekt. Ook het brandhout is natuurlijk een bekende vorm van biomassa en tevens een goedkope energie-soort.

Biomassa voor energie in Nederland

In Nederland wordt biomassa toegepast bij de opwekking van groene stroom. Op dit moment nog op kleine schaal. Ook sommige kolencentrales voegen biomassa toe aan hun brandstof door bijvoorbeeld een deel houtsnippers aan de kolen toe te voegen. Hierdoor kan het gebruik van kolen teruggedrongen worden en kan hier tot 2024 subsidie voor worden aangevraagd.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: