Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van bier

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is bier?

Als we het hebben over een drank met letterlijk duizenden jaren geschiedenis, dan wordt het antwoord wel een beetje ingewikkeld.

Gelukkig voor alle bierliefhebbers en -nieuwelingen is de basisformule voor bier al eeuwenlang dezelfde: bier is het gegiste, alcoholische product van de zorgvuldige combinatie van water, mout, hop en gist. Dat is het. Oké, hop werd niet altijd in de mix opgenomen, maar daar komen we later op terug. Wat de moderne bierindustrie betreft, welk sixpack je ook uit je plaatselijke koelcel haalt, de mout-hop-gist trifecta zal het geheim van zijn glorie zijn. Natuurlijk, omdat dit de moderne bierindustrie is, is er ook een kans dat iemand een beetje geïnspireerd is geraakt en er abrikozen in heeft gebrouwen, of misschien is het bier extra lang “gehopt”, wat resulteert in een meer assertief bittere smaak. Maar de basis van je bier, van pilsner tot speciaalbier, blijft heerlijk hetzelfde.

Bier ontstaat uit gistfermentatie

En dat is omdat je niet knoeit met de eenvoud van een goed recept. Als we iets nauwkeuriger kijken, leren we dat bier, net als zuurdesem op brood, het product is van op zetmeel gebaseerde gistfermentatie. Graan, meestal superzetmeelrijke gerst, mag gedeeltelijk ontkiemen en wordt dan gecombineerd met water, waardoor een soort graanbrij ontstaat waarin brouwers een klein, eencellig leger van Saccharomyces cerevisiae, of brouwersgist, loslaten. Welnu, gist houdt net zoveel van suiker als een kind in een snoepwinkel, behalve dat wanneer gist suiker eet, ze in plaats van een driftbui en plakkerige vingers te krijgen, magische bijproducten creëren: ethanol en CO2, die in verschillende concentraties kunnen voorkomen in sommige van onze favoriete en minst favoriete bieren. (Alcohol in een bier wordt vaak op het etiket vermeld als “ABV”, alcohol per volume). Hop, de kegelvormige bloem van een hoge klimplant die verwant is aan cannabis, wordt tijdens het brouwproces toegevoegd om het bier helderder te maken en te stabiliseren, en om de typische smaak te geven – die kan variëren van bitter en samentrekkend tot bloemig, fruitig en citrusachtig. En hoewel bieren er van alles kunnen uitzien, van ultralicht goudkleurig tot bijna ondoordringbaar rijk bruin, omdat de basis van het bier een graanbeslag is, neigen de uiteindelijke kleuren gewoonlijk ergens in het bruinachtige spectrum te landen.

Vele soorten speciaalbier en pilsner

Nogmaals, variaties (van de gebruikte granen of hop of zelfs de gebruikte giststammen) zijn er in overvloed, en net als wijn kan bier soms iets van het terroir van zijn omgeving overnemen (inheemse giststammen, watergehalte, plaatselijke fruit- of hoparoma’s, enz.) Maar overal waar water, mout, gist en hop op een zodanige manier samenkomen dat er gisting optreedt, is het resultaat – dat je uit een fles of blikje of misschien zelfs uit een elegant pils- of bierglas kunt drinken – bier.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: