Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van asbest

Deze term wordt uitgelegd door:

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inhoudsopgave

0
(0)

Asbest. Je hebt de term ongetwijfeld al eens gehoord. Maar wat is het nu precies? Asbest is een verzamelnaam voor zes mineralen. Lange tijd was asbest een top materiaal. Sterk, slijtvast, bestand tegen hitte. En het was ook nog eens goedkoop. Vandaar dat asbest in allerlei producten is gebruikt. Cement, karton, lijm en gips, om maar iets te noemen.

Helaas werd pas later bekend dat asbest grote risico’s voor de gezondheid heeft. Asbestvezels kunnen vrijkomen, bijvoorbeeld als het asbest beschadigd raakt, of als je er in gaat zagen. Het inademen van asbestvezels kan op termijn bepaalde vormen van kanker veroorzaken. Jaarlijks sterven er in Nederland honderden mensen als gevolg van langdurige blootstelling aan asbest.

Wat kan je ertegen doen?

Vandaar dat asbest in veel gevallen verwijderd moet worden. Daken van oude schuren zijn een voorbeeld van gebouwen waar vaak nog asbest in verwerkt zit. Maar asbest kan ook voorkomen in het dak van een woning. Als dat voor jouw woning geldt, dan moet het worden verwijderd. Voordat dit kan gebeuren, wordt er een asbestinventarisatierapport opgesteld.

Dit rapport is nodig voor de verbouwing, renovatie of sloop van ieder potentieel asbesthoudend gebouw dat van voor 1 januari 1994 dateert. In het rapport komt belangrijke informatie te staan, zoals de bouwgeschiedenis en waar het asbest allemaal in zit.

Hoe wordt de asbest verwijderd?

Het zal je misschien verbazen, maar in sommige gevallen hoeft asbest helemaal niet te worden verwijderd. Dan gaat het om asbest dat bijvoorbeeld in een pijp zit. Als de pijp nog in goede staat verkeert en onbeschadigd is, is het niet nodig om asbest te gaan verwijderen.

Dat geldt wel voor asbest in voorwerpen die beschadigd zijn, en voor asbest in daken. Het is niet verplicht om het verwijderen van asbest altijd door een professioneel bedrijf te laten doen. Toch kan je dat beter wel doen. Het verwijderen van asbest kan gevaarlijk zijn. Via een bedrijf als Homedeal kan je het beste bedrijf bij jou in de buurt vinden.

Hoe wordt de asbest verwijderd

Vanaf 2024 verboden

De overheid heeft besloten dat asbestdaken vanaf 2024 verboden zijn. Vanwege erosie kunnen er asbestvezels vrijkomen. De overheid wil met het verbod mens en milieu beschermen tegen asbestvezels. Golfplaten en dakleien zitten vaak vol met asbest. Deze staan in de buitenlucht, wat natuurlijk niet handig is voor de volksgezondheid.

De kosten voor het verwijderen van asbest zijn voor de eigenaar van het pand. Dus als je een wat ouder huis hebt gekocht waar asbest in het dak is verwerkt, zijn de kosten voor jou. Dat geldt ook voor de oude schuur die in de tuin staat, en die je misschien nooit gebruikt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?