Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van het eigen risico

Deze term wordt uitgelegd door:

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inhoudsopgave

0
(0)

We hebben allemaal wel gehoord van de bevriezing van het eigen risico in de zorg door Kabinet Rutte III. Het kabinet streefde naar een verhoging van het eigen risico naar 400 euro per persoon volgend jaar, maar dit bedrag is door het parlement tegengehouden en blijft voorlopig staan op een (nog steeds hoog) bedrag van 385 euro per persoon. Maar wat houdt het eigen risico eigenlijk in? Of sterker nog, wat is de betekenis van het eigen risico?

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat voor eigen rekening is als je schade boekt. Iedereen die 18 jaar of ouder is wordt verplicht om bij een basisverzekering het eigen risico te betalen. Dit eigen risico betaal je niet samen met je premie, maar er juist naast. Het eigen risico in de zorg betekent dat je de eerste €385,- van je ziektekosten moet betalen. Je kan er niet voor kiezen om bij de eerste ziektekosten deze kosten te laten betalen door de overheid, maar deze moeten direct van jouw bankrekening komen. Bijvoorbeeld als een operatie nodig is of als je in het ziekenhuis terecht kom, dan moeten de eerste €385,- van de ziektekosten uit jouw eigen portemonnee komen. De overheid heeft deze verplichte eigen risico bepaald om mensen er bewust van te maken dat je gezondheid je eigen verantwoordelijkheid is en niet alles door de overheid wordt betaald. Pas als je je eigen risico hebt betaald, dan betaalt de overheid de rest van jouw ziektekosten tot een bepaald bedrag.

Aanvullende zorgverzekering

Met een aanvullende zorgverzekering kun je bepaalde kosten dekken. Op vrijwel alles uit de zorg dat verzekerd wordt, kun je ook een aanvullende verzekering kiezen. Meestal dekt de verzekering tot een bepaald bedrag de kosten, hiervoor moet je wel een gegeven premie betalen aan de verzekering. In deze aanvullende zorgverzekeringen zitten onder andere contactlenzen en brilglazen, medicijnen, verschillende soorten therapieën en tandartskosten inbegrepen. Als je dus niet voor onverwachte kosten wilt komen te staan, is zo’n verzekering ideaal.

Het vergelijken van zorgverzekeringen

Het mag namelijk duidelijk zijn dat niet alle zorgverzekeringen hetzelfde zijn. De ene vraagt om een hogere premie dan de andere of maakt gebruik van een ander systeem. Je wilt immers niet teveel betalen voor je eigen ziektekosten aangezien je naast je zorgverzekering eerst je eigen risico moet betalen. Via het internet zijn er allerlei websites die de zorgverzekeringen over heel Nederland met elkaar vergelijkt. Met deze vergelijking weet je precies welke verzekering het beste voor jou is. Ieder persoon heeft namelijk een andere zorg nodig en daarbij horen verschillende bedragen. Het kan dus nooit kwaad om eens op het internet te speuren naar zulke websites.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?