Betekenis van financial leasen

Je staat op het punt om een nieuwe auto uit te kiezen. Je hebt dan de keuze om een auto te kopen, maar tegenwoordig wordt het ook steeds interessanter om een auto te leasen. In dat laatste geval kun je een auto leasen op basis van private lease, operational lease en financial lease. Op die laatste leasevorm gaan we in dit artikel voortborduren: wat het inhoudt, wat de voordelen ervan zijn én waarom ook jij zou moeten kiezen voor financial lease.

Dit is financial leasen

Ben je een ondernemer en wil je graag rondrijden in een representatieve auto, zonder te veel geld hieraan kwijt te zijn? Dan is een auto zakelijk leasen op basis van financial lease ideaal voor jou. Financial lease is namelijk een zakelijke leasevorm, waarbij de auto meteen eigendom is van jou. Je bent gelijk economisch eigenaar van het voertuig en het voertuig is het onderpand. Je kunt het vergelijken met een hypotheek van een huis, waarbij het huis het onderpand is. Je betaalt maandelijks een bedrag om het huis – in dit geval dus de auto – af te lossen, zodat je na het leasecontract ook juridisch eigenaar bent van de wagen. Je hoeft dus niet meteen een enorm bedrag uit te geven om rond te kunnen rijden in een mooie bolide.

Dit komt er bij financial lease kijken

Wanneer je hebt besloten om een auto te leasen op basis van financial lease, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Zo moet je zelf de wegenbelasting betalen, net als de verzekering en de nodige onderhoudsbeurtjes. Jij bent immers economisch eigenaar van het voertuig. Maar dat brengt ook weer een voordeel met zich mee: je kunt doen en laten wat je wil met de auto. Je hebt geen kilometergrens, je mag de auto laten bestickeren en als klap op de vuurpijl hoef je de auto na afloop niet meer in te leveren bij de leasemaatschappij. Een auto lease je bovendien binnen een paar stappen, waardoor jij binnen no time kunt wegrijden in jouw wagen.

De fiscale voordelen van financial lease

Naast dat je eigenaar bent van het voertuig en je deze niet meer hoeft in te leveren, zitten er nóg meer voordelen verbonden aan financial lease. Zo heb je als ondernemer namelijk recht op een aantal fiscale voordelen. Sommige kosten kun je namelijk aftrekken. Denk daarbij aan de renteaftrek, de investeringsaftrek en de afschrijvingskosten. Daarnaast mag je ook de betaalde btw terugvragen. Een auto leasen op basis van financial lease is om, vooral deze grote voordelen, heel aantrekkelijk voor ondernemers.

Betekenis van een interimbureau

Een interimbureau is een synoniem voor een uitzendbureau. Een interimbureau zal zich vaker uitzendbureau noemen. Dit komt omdat een uitzendbureau in de volksmond een algemeen bekend woord is. Bij een interimbureau kunnen werkgevers zich aanmelden dat ze opzoek zijn naar personeel. Maar ook werknemers melden zich bij hun aan. Een interimbureau heeft een databank waarin al deze aangemelde mensen en bedrijven staan. Zo kunnen zij deze personen met elkaar matchen, vacatures vullen en mensen een baan aanbieden.

Hoe helpt een interimbureau je op weg?

Werkgevers uit verschillende vakgebieden melden zich aan bij een uitzendbureau met de vraag of zij personeel voor hun kunnen vinden. Al deze banen slaat een uitzendbureau op in een databank. Als een werknemer zich aanmeld bij een uitzendbureau gaan zij op zoek naar een passende baan voor deze persoon. Ze doen dit door naar je CV, werkervaring en opleiding te kijken. Daarnaast kijkt een uitzendbureau naar je wensen, ambities en wat voor soort werk je graag wilt doen. Een zogeheten recruiter gaat opzoek in de databank naar een passende baan voor jou. Dit kan een parttime, fulltime of bijbaan zijn, maar ook voor tijdelijke projecten van bedrijven. Als de recruiter een match heeft gevonden worden de werkgever en werknemer aan elkaar voorgesteld en kan het zomaar zijn dat je een baan gevonden hebt.

Waarom zou je kiezen voor een interimbureau?

Je ziet overal vacatures langskomen, maar een baan vinden is niet zo gemakkelijk. Eindeloos solliciteren, brieven sturen en op gesprekken komen. En uiteindelijk ben jij het toch niet geworden. Een uitzendbureau doet dit werk voor je. Zij matchen je met de werkgevers die bij je passen en zorgen dat je op gesprek mag komen.  Naast het vinden van een passende baan, helpt een uitzendbureau bij je ontwikkeling binnen je vakgebied. Ze bieden begeleiding aan, ontwikkelingstrajecten en eventuele omscholing als je een ander vakgebied in wilt.

Welke banen zijn te vinden bij een interimbureau?

Een uitzendbureau heeft verschillende vakgebieden waaruit zij banen aanbieden. Zo hebben ze banen in de logistiek en productie, maar ook in de agrarische en fruitteeltsector. Binnen deze vakgebieden zijn er banen beschikbaar voor ieder niveau. Je hebt banen voor starters zonder ervaring maar er zijn ook leidinggevende functies ter beschikking. Er liggen veel uitzendbureaus verspreid over het hele land. Als je aangemeld bent bij een uitzendbureau in Maastricht zullen veel vacatures uit dit gebied komen. Echter hebben ze ook vacatures van bedrijven die meerdere vestigingen hebben. Het uitzendbureau kan ook op verschillende locaties gevestigd zijn. Ze zijn dus niet locatie gebonden.

Betekenis van Brisk Walking

Briskwalking is een manier van bewegen, waarbij je snel wandelt en hier gebruik maakt van je armen.  Brisk Walking wordt ook wel powerwalking, fitwalking of sportief wandelen genoemd. Deze manier van “lekker doorstappen” wordt steeds populairder in Nederland, doordat je er fit van kan worden en dat bijna iedereen het kan doen.

Hoe hard gaat Brisk Walking?

De snelheid van snelwandelen zit tussen wandelen en hardlopen in. Dit is per persoon natuurlijk verschillend. Over het algemeen ligt de snelheid tussen de 6 en 9 kilometer per uur. Als je zelf wil kijken of je snel genoeg gaat, kan je beter niet naar bovenstaande snelheden kijken. Iedereen heeft natuurlijk een andere basisconditie. Je kan daarom beter kijken naar of de huidige snelheid van wandelen je temperatuur verhoogd en je hartslag lichtelijk verhoogd. Is dit niet het geval, probeer dan iets sneller te gaan. Is het heel vermoeiend en ben je naar adem aan het happen, ga dan wat rustiger.

Geschiedenis Brisk Walking

Brisk walking is iets van alle tijden. Vroeger werd het gewoon goed doorstappen genoemd. De trend en de naam aan de andere kant is vrij recent. De sport wordt al jaren fanatiek beoefend in het Verenigd Koningrijk en de Verenigde Staten. Ook is het sinds 1908 een Olympische sport bij de mannen en sinds 1992 bij de vrouwen. Dit wordt gedaan op een afstand van 20 km en van 50 km (Wikipedia, 2022).

Wat zijn de voordelen van Brisk Walking?

Het eerste voordeel van snelwandelen, bepaald ook de groeiende populairiteit. Brisk Walking is een sport voor iedereen. Of je nou jong bent of al wat ouder en of je nou fit bent of totaal niet. Je kan het niveau volledig aanpassen aan jezelf. Als je last hebt van spieren of gewrichten is het wel verstandig om eerst even te overleggen met je fysiotherapeut, voordat je aan de slag gaat.

Ook word je fitter van het regelmatig versneld lopen. Het is een duursport waar je veel spieren in je benen mee traint. Ook heeft het volgens onderzoek van Public Health England uit 2017 veel gezondheidsvoordelen. Als je dagelijks slechts 10 minuten zal snelwandelen, zou het de volgende gezondheidsvoordelen kunnen hebben:

 • Een grotere fysieke fitheid
 • Gemakkelijker dagelijkse lichamelijke activiteiten kunnen uitvoeren
 • Een verbeterde stemming en mentale gezondheid
 • Gewichtsverlies en hierdoor een gezonder gewicht
 • 15% minder kans op vroegtijdig overlijden

Als laatste reden is het, volgens neuropsycholoog Erik Scherder, ook nog eens goed voor je brein. Een goede wandeling vermindert somberheid, stimuleert creativiteit én zorgt voor focus. Dit komt doordat je hart beter gaat werken en er meer bloed naar je hersenen wordt gepompt. Ook is het wetenschappelijk bewezen dat wandelen depressieve gevoelens kan verminderen (Rijksoverheid, 2022).

Wat moet je doen om te beginnen

Bespreek ten eerste met een huisarts of fysiotherapeut of het verstandig is om te beginnen aan Brisk Walking, vooral als je momenteel last van iets hebt. Draag daarnaast de juiste schoenen, zodat je geen blessures of blaren krijgt. Let op je houding tijdens het lopen, leun niet te veel naar voren of achter. Probeer ook de afstanden en tijd dat je loopt rustig op te bouwen.

Betekenis van notitieboekje

Alle 17,4 miljoen inwoners van Nederland zullen het gebruiken. Het notitieboekje. Je kunt er namelijk werkelijk alles mee. Je kunt het gebruiken voor recepten, als boodschappenlijstje, als agenda, voor wachtwoorden, maar je kunt er ook blogs in schrijven.

Wat is een notitieblokje?

Een notitieboekje, ook wel schrift genoemd is een boekje wat mensen gebruiken om in te schrijven. Notitieboekjes zijn er in verschillende formaten. A5 en A6 formaat wordt het meeste gebruikt. Je kunt ze kopen bij onder andere boekenhandels en warenhuizen. Maar zelfs sommige supermarkten zullen het verkopen.

Hoe zit een notitieblokje in elkaar?

Ontstaan papier

Logischerwijs is een notitieblok gemaakt uit papier. Papier is afkomstig van de papyrusplant die groeit aan de rivieren van het Midden-Oosten, zoals de Nijl. Papier werd als eerste gebruikt door de Babyloniërs, daarna volgde de Egyptenaren rond 3000 voor Christus. Toen der tijd gebruikte mensen het papier voor contractuele afspraken.

Het papier en binding

Momenteel wordt houtvrij offset gebruikt als papier in de notitieboekjes. Daar wordt soms pigment bij toegevoegd om het een kleurtje te geven. Verder heb je natuurlijk niets aan lossen blaadjes, het moet wel aan elkaar vast gemaakt worden. Dit kun je doen door het te naaien, lijmen of vast te zetten door middel van een spiraalbinding. Hier wordt het meest voor gekozen aangezien het de sterkste optie is. Maar het zorgt er ook voor dat het notitieboekje helemaal open blijft liggen. Wel is dit de duurste optie van vastbinden.

Kaft

Er zijn twee soorten kaften. Zo heb je een harde kaft of een zachte kaft. De eerste is een duurzamere, maar wel zwaardere optie. De zachte kaft zorgt, is extra flexibel en daardoor ook lichter. Wel hebben ze een minder chique uitstraling dan de harde kaft. Het materiaal kan heel verschillend zijn. Denk aan karton, kunststof, lin of leer.

Indeling

Iedereen kent natuurlijk gelinieerd papier, vooral bekend van school. Dit werd gebruikt om goed te leren schrijven. Veel mensen zullen hier aan gewend zijn, waardoor ze het altijd zo willen hebben. Natuurlijk kan de afstand tussen de lijntjes bij elk notitieboekje verschillen. Helemaal wit, blanco, papier wordt gebruikt voor mensen die willen tekenen. En als laatste keus heb je ook nog het geruit papier. Handig voor tijdens het rekenen of maken van wiskundige opdrachten.

Betekenis van een stilleven schilderij

Een stilleven schilderij is meer dan een doek waarop voorwerpen te zien zijn. Het is een tijdloos werk meer achter schuil gaat dan je denkt. Bij een stilleven schilderij zijn verschillende levenloze voorwerpen te zien. Er zit een betekenis achter de selectie van de voorwerpen. Hierdoor verteld het schilderij een verhaal dat op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden.

Verschillende soorten stilleven schilderijen

Er zijn veel soorten stilleven schilderijen die een kunstenaar kan maken. De soort is te herkennen aan de afgebeelde voorwerpen op het doek. Kunstenaars zien stilleven schilderijen vaker als oefening of weerspiegeling van hun vaardigheden. De populairste soorten stilleven schilderijen zijn fruitstilleven, bloemstilleven, pronkstilleven en vanitasstilleven. Bij fruitstilleven staan verschillende soorten fruit afgebeeld. Bij bloemstilleven staat een verzameling bloemen op het doek. Hierbij kunnen bloemen verschillende betekenissen hebben. Zo kan het over de schoonheid van de bloemen gaan maar ook dat ze niet voor altijd blijven. Bloemen, net zoals veel dingen, zijn niet onsterfelijk.

Pronkstilleven staat in het teken van laten zien wat je hebt. Zo lieten rijke mensen vroeger schilderijen maken van verschillende voorwerpen die veel waard waren. Denk hierbij aan vazen, schalen, drank en verschillende soorten voedsel. Vanitasstilleven is een soort die niet veel mensen bij naam kennen maar wel herkennen als ze hem zien. Bij vanitasstilleven worden gedoofde kaarsen, omgevallen glazen, schedels en andere duistere voorwerpen afgebeeld. Bij vanitasstilleven gaat het over de zinloosheid van aardse bezittingen.

Symboliek van stilleven schilderijen

Bij stilleven heeft ieder voorwerp een andere betekenis. Hierdoor blijven stilleven schilderijen interessant. Je ontdekt namelijk steeds nieuwe voorwerpen en betekenissen naarmate je langer kijkt. Met een oog voor detail ontdek je het meeste. Kijk bijvoorbeeld naar vruchten, tropische vruchten staan symbool voor rijkdom, terwijl gangbare vruchten staan voor vruchtbaarheid.

Het is belangrijk om te kijken naar de combinatie van voorwerpen, dit kan ook een andere betekenis geven. Boeken en een wereldbol samen wijzen op een wetenschappelijke betekenis, terwijl boeken in combinatie met kaarsen richting vanitas gaat. Je moet ook niet kijken naar maar één betekenis, stilleven schilderijen kunnen namelijk meerdere interpretaties hebben.

Modern stilleven

Ondanks dat stilleven tijdloos is, heeft zich een moderne stroming ontwikkeld. Bij modern stilleven is het idee van perfecte details losgelaten en kunnen kunstenaars kiezen voor een andere schilderstijl. Er wordt iets extra’s gegeven aan het schilderij omdat de werkwijze van de kunstenaar ook een betekenis op zich kan hebben. Stilleven hoeft allang niet meer alleen geschilderd te zijn. Tegenwoordig zijn er ook veel kunstenaars die stilleven tekenen of fotograferen.

Betekenis van sanitair

Als je op zoek bent naar badkamerbenodigdheden, kom je vaak het woord ‘sanitair’ tegen. Toiletartikelen, toilethygiëne, sanitair, noem maar op. Maar wat is sanitair precies en waar hoort het bij? Om dit duidelijker te maken, leggen we in dit artikel uit wat sanitair precies inhoudt.

Wat houdt sanitair in?

De meest complete omschrijving van sanitair is “alles wat in een woning wordt geplaatst voor persoonlijke verzorging tijdens bouw, verbouwing, verbouwing etc.”. Het is dus een vrij brede term! Daar horen ook veel producten bij.

Om de lijst niet te lang te maken, hebben we de belangrijkste badkamerproducten op een rijtje gezet: douche, bad, badkamermeubels, wastafel, wc en kraan. Tip bekijk Voordelig Sanitair, voor meer voorbeelden.

Denk ook aan aansluitmaterialen, spoelsystemen en natuurlijk wateraan- en afvoer. Sanitair is tenslotte alle producten die te maken hebben met persoonlijke hygiëne.

Betekenis van smart device

Een smart device – in het Nederlands ‘slim apparaat’ – is zoals de naam al aangeeft, een elektronische gadget dat kan verbinden, delen en communiceren met zijn gebruiker en andere slimme apparaten. Hoewel ze meestal klein zijn, beschikken slimme apparaten doorgaans over een rekencapaciteit van enkele gigabytes.

Smart devices communiceren met andere apparaten en databases

Smart devices zijn interactieve elektronische gadgets die eenvoudige opdrachten van gebruikers begrijpen en helpen bij dagelijkse activiteiten. Enkele van de meest gebruikte slimme apparaten zijn smartphones, tablets, smart phones, smartwatches, slimme brillen en andere persoonlijke elektronica. Hoewel veel slimme apparaten kleine, draagbare persoonlijke elektronica zijn, worden ze in feite gedefinieerd door hun vermogen om verbinding te maken met een netwerk om op afstand te delen en te communiceren. Veel televisietoestellen en koelkasten worden daarom ook als slimme apparaten beschouwd.

Alledaagse voorwerpen met slimme technologie

Slimme apparaten zijn alle alledaagse voorwerpen die intelligent zijn gemaakt met geavanceerde computertoepassingen, waaronder AI en machinaal leren, en in een netwerk zijn opgenomen om het internet der dingen (IoT) te vormen.

Een slim apparaat is een apparaat dat verbinding maakt met een app, het internet, een lokaal netwerk of een ander apparaat via een draadloze verbinding. De draadloze verbinding kan variëren, met als meest voorkomende protocollen Wi-Fi, NFC en Bluetooth.

Deze elektronische apparaten kunnen variëren van high-tech communicatieapparatuur (zoals een smartphone) tot eenvoudigere gadgets zoals slimme stekkers en slimme lampen.

In feite hebben veel traditionele apparaten slimme versies waarbij het belangrijkste verschil zit in de mogelijkheid om ze te bedienen via een lokale netwerkverbinding met behulp van een app op je smartphone. Denk aan slimme waterkokers, slimme wasmachines en slimme thermostaten. Bekijk op BestSmartDevice een aantal voorbeelden van smart devices.

De eenvoudigste manier om het te zeggen is om slimme apparaten apparaten te noemen die draadloos verbinding kunnen maken met en bestuurd kunnen worden vanuit andere apparaten, apps en platformen.

Wanneer is een apparaat niet slim?

Wat zijn dan sommige apparaten die met de noemer ‘smart’ worden verkocht, maar niet echt meetellen?

Hiertoe behoren eenvoudige apparaten die worden bijgewerkt met nieuwe technologie die eigenlijk geen connectiviteit mogelijk maakt. Een lcd-scherm maakt een horloge bijvoorbeeld nog niet smart – het is alleen een smartwatch als je het draadloos kunt verbinden met een telefoon of een online dienst.

Betekenis van Excel

Wat is Excel?

Excel is een computerprogramma van Microsoft. Met dit programma kunnen spreadsheets gemaakt worden, formules worden berekend, (draai)tabellen met elkaar gekoppeld worden en nog meer cijferberekeningen. Het programma is los aan te schaffen of als onderdeel van een Microsoft Office 365 pakket.

De belangrijkste toepassingen van Excel zijn:

 • Gegevensinvoer
 • Gegevensbeheer
 • Boekhouding

Wat zijn de basisvaardigheden van Excel?

Cellen kunnen getallen, tekst of formules bevatten. Je zet gegevens in je cellen en groepeert ze in rijen en kolommen. Zo kan je met Excel gegevens optellen, sorteren en filteren, in tabellen plaatsen en mooie grafieken maken. Laten we de basisstappen doorlopen om je op weg te helpen.

Microsoft Excel kan erg complex ervaren worden

Excel kent vele functionaliteiten, van functies die je direct begrijpt tot zeer geavanceerde berekeningen zoals verticaal zoeken (data koppelen uit twee Excel documenten), het uitvoeren van draaitabellen of real-time laten invullen van nieuwe cijfers uit een ander systeem. Mensen werkzaam in de financiële dienstverlening, maar ook online marketeers die veel met data bezig zijn, zijn gebaat bij het leren van deze functionaliteiten. Door de bomen heen kan je dan soms het bos niet zien, een Excel cursus kan dan uitkomst bieden. Natuurlijk kan het ook zijn dat je geen tijd hebt om langs te gaan voor een Excel training op locatie, dan is het ook mogelijk een online Excel cursus te volgen vanachter je eigen computer.

Wat is een Excel-formule?

In Microsoft Excel is een formule een uitdrukking die werkt op waarden in een cellenbereik. Deze formules geven een resultaat, zelfs als het een fout is. Met Excel-formules kan je berekeningen uitvoeren zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Daarnaast kan je in Excel gemiddelden achterhalen en percentages berekenen voor een reeks cellen, datum- en tijdwaarden manipuleren, en nog veel meer.

Formules en functies

Er is nog een andere term die zeer bekend is bij Excel-formules, en dat is “functie”. De twee woorden “formules” en “functies” zijn soms uitwisselbaar. Ze zijn nauw verwant, maar toch verschillend. Een formule begint met een gelijkheidsteken. Ondertussen worden functies gebruikt om complexe berekeningen uit te voeren die niet handmatig kunnen worden uitgevoerd. Functies in Excel hebben namen die hun beoogde gebruik weerspiegelen.

Betekenis van sourcing agent

In de Nederlandse spreektaal word de term sourcing agent eigenlijk alleen gebruikt als het gaat om internationale handel. De Nederlandse vertaling van Sourcing agent is een agent of handelsbedrijf.

Vertegenwoordigende rol

De agent of het handelsbedrijf leent zich als vertegenwoordiger van jouw product of dienst in het buitenland. Dit is gunstig als er culturele verschillen zijn of een taalbarrière tussen jouw of je bedrijf en een producent. Dat kan van belang zijn voor het smeden van banden en bevorderd de communicatie.

Sourcing agent in e-commerce

Ook als je op zoek bent naar nieuwe producten voor je bedrijf is een sourcing agent een handige brug tussen je bedrijf en het onderhouden van sterke banden tussen jouw bedrijf en de voor jouw belangrijke partijen. We zien dat bijvoorbeeld veel in de e-commerce branche omdat de grootste hoeveelheid van alle consumenten goederen uit China komen. Het is dan ook logisch dat er in China ontzettend veel sourcing agents zijn. Deze sourcing agents spreken niet enkel de taal, maar ze zijn daadwerkelijk begaan met de cultuur en kunnen jou tips geven en je belangen behartigen op de plek waar je producent zit. Het is dan ook niet voor niets dat een hoop bedrijven die op marktplaatsen verkopen of bedrijven die in de wholesale of retail actief zijn, gebruik maken van sourcing agents.

Leveranciers zoeken

Niet alleen vertegenwoordigen is de taak van sourcing agents. Ook het zoeken en vinden van leveranciers is een belangrijke taak van sourcing agents. Ze kunnen je adviseren of een check uitvoeren als je wil weten of het productiebedrijf in het buitenland aan al je eisen voldoet. De sourcing agent maakt dan een rapport op en geeft je inzichten aan de hand waarvan jij betere beslissingen kunt maken.

Beheer fysieke locatie in het buitenland

Als een bedrijf een fysieke vestiging heeft in het buitenland en is er niemand om die locatie te faciliteren, dan is het mogelijk om een sourcing agent in te schakelen om die locatie te beheren. Het begrip sourcing agent gaat dus wel degelijk verder dan enkel producten en e-commerce. Hoewel dit de grootste branche is, is het ook mogelijk om een sourcing agent projectmanagement te laten uitvoeren als jij er niet bent of als er een brug geslagen moet worden tussen jouw als opdrachtgever en de buitenlandse werknemers.

Lijst van werkzaamheden waar je een sourcing agent voor kunt inschakelen

Om een overzicht te geven van alles wat een sourcing agent doet, hebben we een aantal dingen op een rijtje gezet!

 • Locatiebeer
 • Contractmanagement
 • Administratieve werkzaamheden
 • Kwaliteit management
 • Projectmanagement
 • Business alignment
 • Beleid en strategie
 • Risico management

Strategisch outcourcing ter plaatse

Betekenis van gipspleister

Gipspleister kan worden gedefinieerd als magere mortel die meestal wordt gebruikt voor het bedekken van gemetselde oppervlakken.

Het zijn magere mengsels van bindmiddelen (kalk of cement) met vulmateriaal zoals zand of steenslag.

Het proces om oppervlakken met gips te bedekken heet pleisteren of stucen/stucwerk.

Pleisterwerk, gips, cementpleister, cementpleister, gips, pleisters, ze worden speciaal bereid om twee redenen.

Voor bescherming en voor decoratie.

Gipswerk ter bescherming

Als beschermende bekleding beschermt de pleister de bakstenen of stenen tegen directe destructieve aanvallen van de atmosfeer, zoals wind, regen en schadelijke industriële gassen.

Gipswerk voor decoratie

Als decoratieve afwerking worden pleisters gebruikt om vele aantrekkelijke tinten en afwerkingsontwerpen aan de constructie te geven.

Cementpleisters

Dit is het homogene magere mengsel van portlandcement en zand met water. Ze zijn geschikt voor alle soorten pleisterwerk, zoals beschermende en decoratieve afwerkingen.

De meest gebruikelijke verhouding voor cementpleisters is 1:3.

Voor buitenoppervlakken ( 1:3 ).
Voor binnenoppervlakken ( 1:4 ).
pleisterwerk, gips, definieerpleister, cementpleister, cementpleister, gips, pleisters,
De verhouding zand kan echter worden verhoogd tot wel 8 als ( 1:8 ) afhankelijk van de aard van de constructie.

Cementpleisters worden over het algemeen slechts in één laag aangebracht. Het is belangrijk dat het oppervlak van de pleister minstens 3 dagen na het aanbrengen nat blijft.

Gipspleister

Dit is het type pleister waarin gips als bindmiddel wordt gebruikt in plaats van cement of kalk.

Gipspleisters worden vaak gebruikt voor het maken van architectonische fantasieën en decoratieve ontwerpen op muren en daken. Hun belangrijkste eigenschappen zijn:

Ze hebben een grote weerstand tegen brand.
Ze bieden een relatief betere isolatie tegen hitte en geluid.
Ze zetten snel uit en verharden snel.
Ze ondergaan zeer weinig uitzetting en inkrimping.
pleisterwerk, gips, definiëren gips, cementpleister, cementpleister, gips, pleisters,
Voorbereiding.
Ze worden gemaakt van natuurlijk gips, een gehydrateerd calciumsulfaat. Dit gesteente wordt verbrand bij een geschikte temperatuur van 110 graden Celsius.

Bij deze temperatuur wordt het meeste kristalwater verdreven.

Het verkregen product is Anhydriet, gewoonlijk gips genoemd. Het branden van gips wordt zeer zorgvuldig gedaan, vanwege over- en onderbranden.

Het gebrande gips wordt verpoederd. Wanneer het met water wordt gemengd, vormt het een pasta die snel uithardt.

Soorten gipspleister

De volgende soorten worden gewoonlijk gebruikt.

(1.) Kant en klaar mengsel:

Dit bestaat uit gips en aggregaten (zand) in droge vorm in een vooraf bepaalde verhouding.

Dit type pleister bezit driemaal betere isolatie-eigenschappen dan de gewone cement- of kalkpleisters.

(2.) Gipspleister:

Het wordt bereid door het mengen van commerciële kwaliteit gips met de gewenste hoeveelheid zand in droge toestand.

Het droge mengsel wordt vervolgens gereduceerd tot een homogene pasta onder gelijktijdige toevoeging van water en geschud met behulp van troffels.

(3.) Cementpleister:

Het is een gipspleister met een hoge dichtheid die in staat is een fijn polijstmiddel op het afgewerkte oppervlak aan te brengen.

Gipspleisters worden gemaakt door het mengen van geschikte verhoudingen van gipspleister met kalkputty (gehydrateerde kalk).

Zij worden als bijzonder nuttig beschouwd om binnen korte tijd een hard oppervlak aan de basis te verkrijgen.

(4.) Stucco pleisters:

Wordt gewoonlijk gebruikt voor decoratieve doeleinden. Het wordt aangebracht op het buitenoppervlak van gebouwen en geeft de structuur een marmerachtige afwerking.

Cement of kalk wordt gewoonlijk gebruikt als bindmiddel in dit type.

pleisterwerk, gips, definieerpleister, cementpleister, cementpleister, gips, pleisters,
Ze worden gewoonlijk in drie lagen aangebracht ( Basis, Midden, en Afwerklaag ). De Afwerklaag wordt gepolijst met een zachte doek om een schitterende glans te verkrijgen.

Zo ontstaat een sterk, beschermend en aantrekkelijk oppervlak.